Ugyan jelentős fejlesztések történtek a hasnyálmirigyrák diagnosztizálása és kezelése terén, még mindig sok kérdés merül fel a betegséggel kapcsolatban.

Megelőzhető-e a hasnyálmirigyrák?

Sajnálatos módon a legtöbb hasnyálmirigyrák nem megelőzhető, de csökkenthető a kialakulás kockázata az egészséges testsúly fenntartásával, a dohányzás abbahagyásával és az alkoholfogyasztás korlátozásával. Az egyéb kockázati tényezők közé tartozik a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás és a családi anamnézis. Alkalmanként azonosíthatók azok a rákmegelőző elváltozások, amelyek korai eltávolítása esetén megakadályozható a hasnyálmirigyrák kialakulása.

Melyek a hasnyálmirigyrák tünetei?

A korai stádiumú hasnyálmirigyráknak nincsenek specifikus tünetei, de az ok nélküli fogyás, sárgaság és gyomorfájdalom erre a betegségre is utalhat.

Milyen vizsgálatok állnak rendelkezésre a hasnyálmirigyrák kimutatására?

A legtöbb esetet akkor ismerik fel, amikor a tünetek jelentkeznek, vagy más okból képalkotó vizsgálatot, például CT- vagy MRI-vizsgálatot végeznek.

Általában miért a későbbi stádiumban ismerik fel?

A hasnyálmirigyrák általában nem okoz jellemző tüneteket, így ezen daganattípus körülbelül 50 százalékát nem azonosítják addig, amíg nem adnak áttétet.

hasnyálmirigyrák
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Van-e közvetlen összefüggés a mellrák és a hasnyálmirigyrák között?

Összefüggés van a BRCA-mutációk (emlő- és petefészekrák) és a hasnyálmirigyrák között. A BRCA mutáció körülbelül megkétszerezi a hasnyálmirigyrák kialakulásának gyakoriságát. A hasnyálmirigyrákos betegek körülbelül 5 százalékának van BRCA mutációja. Az emlőrák azonban nagyon gyakori, ezért nem gondolják, hogy minden mellrákos betegnél fokozott a hasnyálmirigyrák kockázata.

A hasnyálmirigyrák genetikai betegség?

A hasnyálmirigyrák lehet genetikai eredetű, de túlnyomó többsége nem örökletes. Számos gén játszik szerepet a hasnyálmirigyrák növekedésében. A négy fő meghajtó gén közé tartozik a KRAS, a P53, a P16 és az SMAD4.

A hasnyálmirigy-gyulladás „előfutára” lehet a hasnyálmirigyráknak?

Igen, lehet. A legtöbb hasnyálmirigy-gyulladás azonban nem kapcsolódik a hasnyálmirigyrákhoz.

Lehet-e élni a hasnyálmirigy nélkül?

Igen, de cukorbetegség alakul ki, ami azt jelenti, hogy rendszeresen inzulint kell szedni. Emellett enzimtablettákra is szükség van, hogy segítse az élelmiszerek emésztését.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.