A leggyakrabban a fiatal férfiaknál (​20-40 éves) kialakuló rosszindulatú daganat figyelemfelhívó tünete a herében tapintott csomó és a here megnagyobbodása.

A hererák a fiatal férfiak körében leggyakrabban előforduló daganat, melynek leggyakoribb kockázati tényezői az alábbiak:

1. Le nem szállt here

A hererák leggyakoribb kockázati tényezője a kórelőzményben szereplő kriptorchidizmus, más néven le nem eresztett here. Általában a fejlődő hím magzatban a herék a hasban a vesék közelében alakulnak ki. Körülbelül a terhesség nyolcadik hónapjában a herék leereszkednek és megtelepednek a herezacskóban. A fiúk körülbelül 3 százalékának egyik vagy mindkét heréje nem jut be a herezacskóba. A herék megtelepedhetnek például a hasban vagy az ágyékban. Legtöbbször a le nem ereszkedő herék az élet első évében lefelé mozognak és végül a herezacskóba jutnak. Néha azonban műtétre van szükség a herének a herezacskóhoz való lehúzásához és rögzítéséhez.

Azoknál a fiúknál, akiknek kórtörténetében kriptorchidizmus volt, fokozott a hererák kockázata. A rák kockázata nem kapcsolódik közvetlenül ahhoz a tényhez, hogy a herék nem ereszkednek le, de úgy gondolják, hogy a leszármazás rendellenessége valószínűleg a herében olyan rendellenességet jelez, amely elősegíti a daganatos megbetegedés kialakulását. A korai műtét ugyan csökkenti a hererák kockázatát, de továbbra is fennáll a később életszakaszban kialakuló rákos megbetegedést kockázata.

2. Családi halmozódás

A hererák családi kórtörténete egy másik gyakori kockázati tényező. Bár a hererákhoz nem kapcsolódik specifikus gén, a betegség általában nemzedékről nemzedékre öröklődhet.

hererák kockázati tényezői
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

3. Saját kórtörténet

Azoknál a férfiaknál a legnagyobb a hererák kockázata, akiknek kórelőzményében már szerepel a hererák vagy más daganatos megbetegedés. Szerencsére a férfiaknak csak kis százalékánál alakul ki rák mindkét herében, de ez a kockázat tizenkétszer magasabb, mint az egyéb daganatok esetében.

4. Intratubuláris csírasejt neoplázia (ITGCN)

Az ITGCN-ben szenvedő férfiaknál nagyobb a második hererák kialakulásának a kockázata. A legtöbb hererák ezen csírasejtes elváltozásból ered és a betegek 80-90 százalékában van jelen. Azoknál a férfiaknál, akiknél az ITGCN más okok miatt található, a későbbi hererák kockázata öt éven belül 50, hét éven belül pedig 70 százalék.

Forrás: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/testicular-cancer/testicular-cancer-risk-factors
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.