A hererák jellemző tünete a herén lévő csomó, de nem ez a betegség egyetlen jele. Vannak olyan tünetei, amelyekről esetleg még nem tudott.

A hererák leggyakrabban a 44 évnél fiatalabb férfiakat érint, és ez a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus a 15 és 34 év közötti férfiak körében. Szinte minden esetben gyógyítható, ha korán diagnosztizálják. Általában még akkor is gyógyítható, ha egy későbbi szakaszban kerül felismerésre, ezért fontos ismerni a jeleket és tüneteket, melyek az alábbiak lehetnek:

hererák jelei
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix
  1. Nehézség vagy nyomás érzése a herezacskóban.
  2. Változás a herék méretében. A heredaganatok bizonyos típusai csökkenthetik a tesztoszteronszintet vagy növelhetik az ösztrogénszintet a szervezetben, ami a herék méretének vagy feszességének megváltozását eredményezheti.
  3. Duzzadt lábak. Amikor a daganat átterjed a nyirokcsomókra, szűkítheti a véráramlást a vénákban, és vérröghöz vezethet. A vérrögök gyakran előfordulnak a lábakban, ami megduzzad. Még olyan vérrögképződési tüneteket is tapasztalhat, mint például a fájdalom és a légzési nehézség.
  4. Alsó hátfájás és légszomj. Ezek az előrehaladott hererák tünetei, ami azt jelenti, hogy a daganat átterjedt a gyomor mögötti nyirokcsomókra. A légszomj azt is jelezheti, hogy tüdőáttét alakult ki, ami megnehezítheti a levegő be- és kiáramlását.
  5. Mellnövekedés vagy érzékenység. Ritka esetekben a hormonváltozások mellérzékenységet vagy a mellszövet növekedését is okozhatják. Egyes daganatok nagy mennyiségben választanak ki egy humán koriongonadotropin (HCG) nevű hormont, amely serkenti a mellszövetek fejlődését.

Amennyiben ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, mielőbb forduljon orvoshoz. Míg a hererákban szenvedő férfiak akár 95 százaléka meggyógyult, fontos, hogy ezen tünetek megjelenésekor érdemes kivizsgáltatnia magát, mert a hererák általában gyorsan nő - minél korábban kezelik, annál nagyobb a sikeres gyógyulás esélye.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.