Egyre több jótékony hatása derül ki a közkedvelt italnak.

Évtizedeken át vizsgálták a kávé emberi szervezetre gyakorolt hatásait. Emberek milliói várták kíváncsian, hogy kiderüljön, hány pohár kávét ajánlatos elfogyasztani naponta és vajon inkább barát vagy ellenség a koffien. A kétezres években már megbizonyosodtak róla a tudósok, hogy kávézni jó dolog, hiszen amellett, hogy finom, aktívan és éberen tart, fokozza az anyagcserét, mértékkel fogyasztva pedig segíti a kognitív funkciókat. Ráadásul bátran ihatunk több csészével is naponta, amíg a benne lévő koffein mennyisége nem haladja meg a 400 mg-ot.

A BMJ Open oldalán a minap jelentették meg egy friss kutatás ereményét. A kutatásban férfiak adatait vizsgálva kiderült, hogy a naponta, rendszeresen kávézó férfiaknál jelentősen kisebb a prosztatarák aránya.

kave
Forrás: pexels.com

A kutatás során forrásul vettek 16 olyan tanulmányt is, amelyben a prosztatarák és a kávé közötti kapcsolatot vizsgálták. 

Az eredmények szerint a legtöbb kávét fogyasztóknál közel 10 százalékkal alacsonyabb volt a prosztatarák gyakoriságaa, mint a kevesebbet kávézóknál, tehát a rendszeresen, napi szinten kávézó férfiak védettebbek a betegség ellen.

Azt sajnos nem vette figyelembe a kutatás, hogyan isszák az urak a kávét, de nagy valószínűséggel a cukor és a tej nélküli változat, azaz az espresso, a ristretto vagy az americano a legkedvezőbb opciók.

Korábban olyan tanulmányok is megjelentek, amelyek azt bizonyították, hogy a máj-, bél- és mellrák kialakulásának kockázata is csökken, ha rendszeresen kávézunk, de a kutatók felhívták mindenki figyelmét, hogy azért fenntartásokkal kezeljék az információt, hiszen nem kizárólag a kávétól függ a prosztatarák esélye.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.