A prosztatarák krioterápiája során hideget használnak a prosztataszövet lefagyasztására és a daganatos sejtek elpusztítására, de nem való minden betegnek.

A krioterápia minimálisan invazív és bemetszésmentes módszer, melynek során nem távolítják el a prosztatát – egyszerűen hegszövetté alakul, miközben megőrzi a normális húgyúti működést. Nemcsak a megfelelő esetekben működik nagyon jól, de a szövődmények kockázata is alacsony.

Mely betegek számára alkalmas a prosztatarák krioterápiája?

A korai stádiumú prosztatarákban szenvedő férfiak gyakran részesülhetnek a krioterápiában. Az orvosok azoknak a betegeknek is ajánlják, akiknek a sugárkezelése sikertelen volt, vagy ha a daganatuk kiújult.

Sajnos azonban a krioterápia nem mindenkinek való. Előfordulhat, hogy nagy prosztata esetén nem működik. Ilyen esetekben a hormonterápia összehúzhatja a mirigyet, és alkalmassá teheti ezeket a betegeket a krioterápia elvégzésére.

prosztatarák krioterápia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Hogyan működik a krioterápia?

A krioterápiát általános érzéstelenítésben végzik. Az orvos hat-nyolc apró tűt szúr a bőrön keresztül a végbélnyílás és a herezacskó közé a prosztatába ultrahangos irányítás segítségével, hogy biztosítsa a megfelelő elhelyezést. Az argongáz lehűti a tűket és lefagyasztja a prosztataszövetet, megölve azt és a rákos sejteket. A műtét után katétert helyeznek be a vizeletürítés megkönnyítésére, majd otthonába távozhat. Egy-két napon belül már könnyebb fizikai feladatokat végezhet, például füvet nyírhat. Egy héten belül eltávolítják a katétert.

A krioterápia lehetséges mellékhatásai

A prosztatarák bármely kezelésénél a lehetséges mellékhatások a következők lehetnek:

  • vizelettartási nehézség
  • merevedési zavar
  • megváltozott bélműködés.

A krioterápiához használt milliméteres pontosság segít minimalizálni ezeket a mellékhatásokat. A sugárterápiával összehasonlítva a krioterápia csökkenti a bél- és hólyagműködés megváltozásának kockázatát. Jelentősen alacsonyabb a vizelet-inkontinencia kockázata is, mint a prosztatarák jelenlegi sebészeti módszerei esetében.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.