A kutyák az ember leghűségesebb barátai, egy nemzetközi kutatásnak köszönhetően pedig kiderült, hogy a prosztatarák szűrésében is segíthetnek.

A prosztatarák a férfiak második leggyakoribb daganatos megbetegedése a fejlett országokban. A kutatók pontos és megbízható, nem invazív diagnosztikai eszközöket keresnek a betegség korai, így még kevésbé veszélyes és kezelhetőbb típusok megkülönböztetésére az agresszív, súlyosabb és gyakoribb formáktól. A korai felismeréshez használt standard vérvizsgálatok, például a prosztata specifikus antigén (PSA) teszt nem minden esetben megbízható diagnosztikai módszer, mivel gyakran nem jelzi a rákot azoknál a férfiaknál, akiknek a PSA szintjük a normális érték alatt van vagy súlyosabb daganatot jeleznek azoknál a férfiaknál, akiknek klinikailag „jelentéktelen” prosztatatumoruk van vagy egyáltalán nincs rákjuk.

prosztata daganatos megbetegedes
Forrás: pixabay.com

A közelmúltban a Johns Hopkins Kórház szakorvosai és a Massachusettsi Műszaki Intézet munkatársai egy kutatási projekt keretein belül a kutyák érzékeny szaglását - mint új módszer a prosztatarák tesztelésének új módszere - vizsgálták. A kutatók egy 4 éves nőstény labradorral és egy 7 éves nőstény drótszőrű magyar vizslával súlyos prosztatarákkal diagnosztizált és rák nélküli férfiaktól származó vizeletmintákat szagoltattak. A kutyákat előzőleg arra képezték ki, hogy reagáljanak a prosztatarákhoz kapcsolódó vegyi anyagokra, a vizsgálat során pedig jól, átlagosan 71,4 százalékos pontossággal teljesítettek.

A vizsgálatot vezető kutató szerint a kutyák „rákdetektálási” képességének emulálására kiképzett mesterséges intelligencia ideghálózat, a molekuláris elemzés és a baktériumok „profilozásának” kombinálásával jelentősen pontosítható a prosztatarák diagnózisa.

Forrás: https://www.hopkinsmedicine.org/news/newsroom/news-releases/research-story-tip-mans-best-friend-could-help-save-him-from-prostate-cancer
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.