Az elmúlt években számos innovatív terápiás előrelépés történt az egyik daganatos megbetegedés, a májrák kezelési lehetőségeiben.

Kemoterápia

Az elmúlt évtizedben a kemoterápiában forradalmi kutatási eredmények születtek. Az újabb, innovatív gyógyszereknek köszönhetően a betegek hosszabb ideig élhetnek. A kemoterápiát vagy önmagában alkalmazzák vagy más terápiákkal kombinálva. Sok esetben a kemoterápiás kezelés csökkentheti a daganatok méretét, így sebészeti úton könnyebben eltávolíthatók.

Intraartériás terápiák

A májdaganatok „tápanyagaikat” gyakran a májat ellátó artériából kapják, így „parazitaként” hatnak a szervezet vérellátására. Az intraartériás terápiák alkalmazása esetén a radiológus szakorvos az artérián keresztül juttatja a daganat véráramlását blokkoló gyógyszereket a májrákba, ami hatékonyan segít megakadályozni annak növekedését.

májrák
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ablációs technikák

Az úgynevezett ablációs terápiák célja a májdaganat megsemmisítése. Ezen terápiás technikáka alkalmazása során a radiológus szakorvosok a májba juttatott szonda segítségével forró energiával pusztítják el a daganatos májsejteket. A mikrohullámú ablációt olyan daganatoknál végzik el, amelyek más műtéti beavatkozások révén nem távolíthatók el. Ez a minimálisan invazív kezelési módszer a 3 cm-nél kisebb daganatok esetében a leghatékonyabb.

Májtranszplantáció

A májrák egy bizonyos típusában, a hepatocelluláris karcinómában szenvedő betegeknél a májtranszplantáció bizonyult a leghatékonyabb kezelési módnak. Ha a beteg májbetegségben szenved, például cirrózisban, a májtranszplantáció szintén tovább csökkentheti a kezelés utáni kiújulás kockázatát. Nem minden beteg alkalmas azonban a transzplantációra. A májtranszplantáció ajánlása előtt egy szakorvosokból álló csoport fontolóra veszi a daganatok számát, méretét és a beteg általános egészségi állapotát.

Forrás: https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/4-liver-cancer-treatment-advances
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.