Egy újonnan kifejlesztett, mesterséges intelligencián alapuló vérvizsgálati technológia nagy pontossággal képes azonosítani a tüdőrákokat.

A tüdőrák a daganatos megbetegedések leggyakoribb oka, évente csaknem 2 millió emberéletet követel világszerte. A tüdőrák kockázatának kitetteknek azonban kevesebb, mint 6 százalékánál végzik el a tüdőgyógyászok és onkológusok által ajánlott alacsony dózisú számítógépes tomográfiás vizsgálatot, annak ellenére, hogy ezzel a diagnosztikai módszerrel az előrejelzések szerint több tízezer haláleset lenne elkerülhető. Ennek számos oka van, beleértve például a sugárterheléssel vagy az invazív eljárások szövődményeivel kapcsolatos aggodalmakat. Ezek ismeretében nyilvánvaló, hogy sürgős klinikai igény van az alternatív, nem invazív módszerek kifejlesztésére a rákos megbetegedések korai diagnosztizálásának javítása érdekében, főleg a magas kockázatú emberek esetében.

tüdőrák vérvétel mesterséges intelligencia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A szakértők úgy vélik, hogy a tüdőrák diagnosztikus vérvizsgálata hatékony módszer lehet, mert könnyen elvégezhető, széles körben hozzáférhető és költséghatékony lenne. A mesterséges intelligencián alapuló vérvizsgálati módszer egyedi mintázatokat fedez fel a véráramban keringő rákos sejtekből származó DNS szakaszaiban. Ezt a technológiát alkalmazva Dániában, Hollandiában és az Egyesült Államokban 796 személy vérmintájának vizsgálatára, a kutatók azt találták, hogy ez a vizsgálati módszer pontosan képes megkülönböztetni a tüdőrákos és az egyéb alsó légúti tünetekkel rendelkező betegeket.

Forrás: https://www.hopkinsmedicine.org/news/newsroom/news-releases/novel-ai-blood-testing-technology-can-id-lung-cancers-with-high-accuracy
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.