Az emlőrák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés, de vajon az endokrin rendszert károsító vegyi anyagoknak való kitettség hozzájárul a kialakulásához?

A hormonrendszert károsító vegyi anyagok a környezetünkben mindenütt jelen vannak és akár enzimatikus folyamatok, akár epigenetikus hatások révén zavarják az endokrin rendszer funkcióit, ezáltal pedig reproduktív, metabolikus, neurológiai és immunproblémákat okozhatnak az emberi élet bármely szakaszában. A ftalátok és a biszfenol A (BPA) a két leggyakoribb, műanyagokban lévő vegyi anyag. Az elmúlt évtizedekben növekvő jelenlétüket világszerte egyre nagyobb aggodalommal figyelik a szakemberek.

A ftalátokat főleg lágyítóként alkalmazzák a műanyagtermékekben (például ételtároló dobozok, gyermekjátékok, építőanyagok és orvosi eszközök, beleértve az infúziós tasakokat és az egyszerhasználatos sebészeti kesztyűket), de jelentős mértékben használják adalékként a kozmetikumokban, a testápolókban, a parfümökben, a gyógyszerekben és étrend-kiegészítőkben, valamint a növényvédő szerekben. A ftalátok lenyeléssel (étkezés, beltéri por), belégzéssel és bőrön át történő felszívódással kerülnek az emberi szervezetbe. A BPA-t széles körben használják epoxigyantákban és polikarbonát műanyagokban. A BPA-t tartalmazó fogyasztási cikkekből magas hőmérséklet vagy más körülmények miatt káros anyagokat szabadulhatnak fel.

mellrák bpa ftalát vegyi anyagok
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az utóbbi években számos publikáció jelent meg a vegyi anyagok okozta egészségi problémákról, különösen a nők reproduktív rendellenességeiről (például policisztás petefészek-szindróma, endometriózis) és a pajzsmirigy működésének zavarairól, valamint a BPA-expozíció COVID-19 kimenetelét befolyásoló hatásáról.

Mivel a vegyi anyagoknak való kitettséggel is összefüggést mutató hormonfüggő daganatos megbetegedések közül az emlőrák előfordulása sok országban az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb mértékben növekszik, a laboratóriumi és az epidemiológiai vizsgálatok a BPA-nak és a ftalátoknak való expozícióra összpontosítottak.

Az eredmények azonban továbbra is következetlenek, bár számos laboratóriumi vizsgálat értékes bizonyítékot szolgáltatott arra vonatkozóan, hogy a BPA vagy a ftalát expozíció felelős az emlőrák kialakulásáért. Egy nemrégiben végzett kutatás során azonban nem figyeltek meg semmiféle kapcsolatot a ftalátok, a BPA és a mellrák között. Tekintettel ezekre az egymásnak ellentmondó eredményekre, mielőbb esettanulmányok és hosszútávú követéses vizsgálatok elvégzésére van szükség.

Forrás: https://www.mdpi.com/1660-4601/18/5/2375/htm
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.