A vesesejtekben kezdődő daganat jó- vagy rosszindulatú lehet. A pontos diagnózis szövettani vizsgálat segítségével határozható meg.

A vese több sejtrétegből áll. A vesedaganat a vese sejtrétegének bármelyikét érintheti, de akár mindegyik réteg érintett lehet. Már ismert, hogy több különböző típusú vesedaganat van, melyek szövettani képe eltérő.

A rosszindulatú vesedaganatok leggyakoribb típusai

A veserák leggyakoribb típusát vesesejtes karcinómának nevezik. Ennél a típusú veseráknál az egyik vagy mindkét vesében is lehet egy vagy több daganat. Ez a fő típus további típusokra tagolódik, mint például:

  • világossejtes: a rákos sejtek sápadtnak vagy tisztának tűnnek
  • papilláris: apró ujjszerű kinövésekből áll
  • chromophob: a sejtek nagyobbak, mint a többi altípus esetében
  • Bellini-féle gyűjtőcsatorna eredetű: a rákos sejtek szabálytalan csöveknek tűnnek.
vesedaganat_szovettan
Forrás: unsplash.com

A rosszindulatú vesedaganatok egyéb típusai

A vesedaganat egyéb kevésbé gyakori típusai az alábbiak lehetnek:

  • Átmeneti, vagy más néven tranzicionális sejtes karcinóma. Ez a fajta veserák a vesemedencéből indul ki. Tünetei és kezelése a hólyagrákéhoz hasonló.
  • Wilms-tumor. A felnőtteknél nagyon ritka. A leggyakrabban gyermekeknél fordul elő, kezelése eltér a felnőttkori vesedaganatok terápiájától.
  • Veseszarkóma. Ez egy nagyon ritka vesedaganat típus. A vesék körüli erekből, valamint a vesét borító és védő kötőszövetekből indul ki.

A jóindulatú vesedaganatok típusai

A jóindulatú vesedaganatoknak is több típusuk van. Ide tartozik a vesesejtes adenoma, a vese oncocytoma és az angiomyolipoma. Ezek a daganatok is fájdalommal és egyéb panaszokkal járnak, befolyásolhatják a veseműködést, de általában nem terjednek át más szervekre.

Forrás: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/kidney-renal-cancer-introduction
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.