Néhány vírus fehérjéje részt vehet a rákos sejtnövekedés csökkentésében, miközben kímélik a normál sejteket.

A vírusok olyan intracelluláris, vagyis sejten belüli paraziták, amelyek több mint 500 millió évvel ezelőtt keletkeztek. Bizonyos, a daganat progressziójáért felelős vírusfehérjéktől eltérően az újonnan megjelenő vírusfehérjék tumorszuppresszorként működnek. Az a képességük, hogy szabályozzák a különféle sejtjelző mechanizmusokat, kifejezetten a rákos sejtekben, érdekes jelöltté teszik őket a rákterápiában való alkalmazásra.

Az emberi és nem humán vírusforrásokból származó fehérjék terápiás molekulákként hasznosak lehetnek a daganatos betegségek kezelésében azáltal, hogy stimulálják a programozott sejthalált és megcélozzák a sejtciklus szabályozását. Ezáltal a vírusfehérjék hatékony eszközként működhetnek a sejtbiológia szabályozásában, és megalapozhatják a rák elleni új terápiás gyógyszerek kifejlesztését.

onkoterápia vírusfehérje
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A rákos sejtekben kialakulhat a gyógyszerekkel szembeni rezisztencia, de a vírusfehérjék hosszú távú terápiás megoldást nyújtanak a molekuláris és citogenetikai válaszok, valamint dózisfüggő gyógyszerhatások kiváltásával. Az új funkciójú vírusfehérjék segítenek olyan kicsi, egyszerű és nem immunogén polipeptidek megtervezésében is, amelyek még képesek elérni a kívánt biológiai aktivitást. A további vizsgálatok rávilágíthatnak a vírusfehérjék más fehérjékkel vagy rákellenes szerekkel kombinált alkalmazására, mivel képesek szabályozni a sejtnövekedés zavarában szerepet játszó több utat.

A vírusfehérjékkel kapcsolatos kutatások előkészítik az utat a sikeres, célzott rákkezelés előtt, amely eredményeképpen a jövőben a vírusfehérjék vagy polipeptidek lehetnek az új, innovatív onkoterápiás gyógyszerek.

Forrás: https://www.mdpi.com/2072-6694/13/9/2199/htm
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.