A daganatos betegségek között is több típus kialakulásának rizikóját növelheti a túlsúly.

Napjaink egyik fő népegészségügyi kihívása a túlsúly és az elhízás.

A túlsúly önmagában rengeteg egészségi kockázatot rejt: a szív- és érrendszeri problémák, az emelkedett koleszterinszint és hyperlipoproteinámiák, a 2-es típusú diabetes és a metabolikus szindróma kialakulásának egyik fő rizikófaktoraként tartjuk számon.

Gyakorlatilag a legtöbb, ún. nem fertőző civilizációs betegség egyik fő kockázati tényezője, ugyanakkor kevésbé gondolunk arra, hogy a daganatos megbetegedések és az elhízás között lehet kapcsolat.

A túlsúly és több daganatos megbetegedés között összefüggés van. Ilyen többek közt a vastagbélrák, az emlő- vese- és a méhtest daganatok. Nemcsak a kialakulásban van szerepe a jelentősebb többletsúlynak, de például a várható kimenetel is rosszabb lehet azoknál a pácienseknél, akik túlsúlyosak, vagy elhízottak.

daganatos betegségek
Forrás: pixabay.com

A melldaganatban érintett betegek esetében nemcsak önálló rizikófaktor az elhízás, de a kezelések kimenetelét is jelentősen befolyásolhatja. Egy 2019-ben megjelent áttekintő tanulmány szerint a kemoterápia hatása is kevésbé volt eredményes a túlsúlyos nőknél, összehasonlítva a normál testsúlyú páciensekkel, pedig mindkét csoportban ugyanúgy adagolták a gyógyszert a testsúlynak megfelelően. Befolyásolhatja az utókezeléseket, például a plasztikai műtéteket: több komplikáció fordulhat elő a helyreállító műtéteknél és elhúzódhat a regeneráció ideje is.

További vizsgálatok szükségesek az emlődaganat és az elhízás kapcsolatának még alaposabb feltérképezéséhez és a kezelések optimalizálásához.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.