A meningeoma a leggyakoribb agydaganat, amely az összes agydaganat körülbelül 30 százalékát teszi ki. Általában jóindulatú, akár hosszú évekig is tünetmentes lehet, és csak a nagyobb méter elérése után okoz ijesztőbb tüneteket. Mérete vagy elhelyezkedése miatt lehet szükség műtétre, de az esetek 90 százalékában nem újul ki, ha teljesen eltávolítják.

Különböző helyeken növekedhetnek

A meningeoma az agyat és a gerincvelőt védő burok, vagyis az agyhártya sejtjeiből származik. Előfordulhat az agyban és a háti gerincvelő területén, de kialakulhat a nyaki és ágyéki szakaszon is.

Tünetei a méretétől és a helyétől függenek

A legtöbb agydaganat tünete ugyan megegyezik, de nem minden daganat rosszindulatú. A meningeoma tipikus agydaganatos tünetekkel, például fejfájással, látási problémákkal vagy görcsrohamokkal jár. Bár a fejfájás – még ha súlyos is - önmagában csak ritkán a meningeoma vagy bármely más agydaganat tünete. A nagyobb méretű meningeomák akadályozhatják a gerincvelői folyadék áramlását, növelve az „agyi víz” mennyiségét, ezáltal járás- és memóriaproblémákat okozhat. A daganat - elhelyezkedésétől függően - befolyásolhatja a szaglást, a látást, a hallást vagy akár az agyalapi mirigy működését is.

Általában véletlenül diagnosztizálják

A meningeomát gyakran akkor fedezi fel az orvos a CT-n vagy az MRI-n, amikor a beteget más okból vizsgálja, például fejsérülés vagy valamilyen neurológiai probléma miatt. A diagnózist követően további vizsgálatokra lehet szükség annak eldöntése érdekében, hogy csak megfigyelésre, műtétre vagy egyéb kezelésre van-e szükség.

agydaganat_meningeoma_daganat
Forrás: pixabay.com

A legtöbb meningeoma nem terjed

A meningeoma – akkor is, ha nagyobb méretű - általában jóindulatú. Ez azt jelenti, hogy a tumorsejtek valószínűleg nem terjednek át a test más részeire. Ennek ellenére évekig lassan növekedhetnek anélkül, hogy bármilyen problémát okoznának.

Nem mindig kell műteni

Ha a meningeoma kisebb méretű és nem okoz tüneteket, elég lehet a rendszeres orvosi megfigyelése rendszeres MRI vizsgálattal. Ha nagyobb méretű és/vagy tüneteket okoz, szükség van a műtéti eltávolításra. Teljes eltávolítás esetén azonban a kiújulás kockázata nagyon alacsony.

Forrás: https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/the-most-common-brain-tumor-5-things-you-should-know
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.