Bár a vastagbélráknak számos kiváltó oka van - ideértve például az egészségtelen étrendet -, gyakran halmozottan jelenik meg bizonyos családokban.

Nemrégiben a kutatók azt találták, hogy a vastagbélrákban szenvedő beteg egy részének öröklődött mutációja volt egy daganat kialakulásával összefüggő génben, valamint ezen betegek egy részénél ez alapján meg kellett változtatni az addigi kezelési protokollt. Vagyis elmondható, hogy néhány vastagbélrákban szenvedő betegnél egynél örökletes rákkal kapcsolatos génmutáció volt, ami valószínűleg hajlamosította őket a betegségre. Bár a leggyakoribb mutációkat általában a vastagbélrákhoz kapcsolódó génekben találták, azt tapasztalták, hogy jelentős számú mutáció volt jelen tipikusan az emlő- és petefészekrákkal társított génekben is. Ez új, célzott terápiákhoz vezethet, amelyek a rák egyedi genetikai tulajdonságain alapulnak (például a mellrákra alkalmazott gyógyszer alkalmazható vastagbélrákos betegeknél is).

vastagbélrák
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ezenkívül a kutatók felfedezték, hogy ezen esetek nagyobb részét nem fedezték volna fel, ha a szabványos, klinikai iránymutatáson alapuló diagnosztikai vizsgálatokra támaszkodnak. A vastagbélrák-tanulmány kutatói hangsúlyozzák, hogy a rejtett öröklött genetikai mutációk feltárása univerzális vizsgálati megközelítés és szélesebb génpanelek segítségével egyrészt pontosabb diagnosztikai lehetőségeket teremthet a daganatos betegség kezelésére a családi halmozódás esetén, másrészt a célzott rákterápia életet menthet és hozzájárulhat a vastagbélrák kialakulásának megelőzéséhez az érintett családok következő generációiban.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.