A COVID-19 világjárvány különösen megterhelő időszak volt a kemoterápiában részesülő daganatos betegek számára.

Az Arizonai Egyetem Egészségtudományi Egyetemének új kutatása szerint az aktív kemoterápián átesett betegeknél alacsonyabb volt az immunválasz a COVID-19 vakcina két adagjára, de a harmadik dózis növelte a választ.

A kutatást végző szakemberek biztosak akartak lenni abban, hogy milyen szintű védelmet nyújtanak a COVID-19 vakcinák a daganatos betegeknek, különösen a korlátozások enyhítése és a fertőzőbb vírusmutációk terjedése miatt. A kérdés megválaszolásához a kutatócsoport 53 rákos beteget vizsgált meg, akiknél immunszuppresszív aktív daganatellenes kezelést (például kemoterápia) alkalmaztak. Összehasonlították a Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina első és második adagját követő immunválaszt 50 egészséges felnőtt immunválaszával.

COVID-19 védőoltás daganatos beteg
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Két oltóanyag-dózis után a daganatos betegségben szenvedő páciensek többsége mutatott valamilyen immunválaszt a vakcina hatására, vagyis voltak antitestjeik a SARS-CoV-2, a COVID-19 okozó vírus ellen. A kutatók megnézték a szervezet védekező rendszerét alkotó antitesteket, B-sejteket és T-sejteket, és megállapították, hogy a vakcina valószínűleg legalább részben védelmet nyújt a legtöbb kemoterápiás kezelésben részesülő daganatos beteg számára. Az immunválasz azonban jóval alacsonyabb volt, mint az egészséges felnőtteknél, és néhány páciens nem reagált a COVID-19 oltásra. Ez kevesebb védelmet jelent a SARS-CoV-2, különösen a delta variáns ellen. A vizsgált betegek általános immunválasza a harmadik dózis után hasonló szintet ért el, mint azoknál, akik nem kaptak kemoterápiát két adag után.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/cancer-patients-on-chemotherapy-likely-not-fully-protected-by-covid-19-vaccine-study-finds/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.