A vesesejtekben kezdődő daganat lehet jó- vagy rosszindulatú, de minden esetben kezelést igényel.

A jó- és rosszindulatú vesedaganat is specifikus kezelést igényel, melynek formáját a szakorvos határozza meg a beteg életkora, általános egészségi állapota és kórtörténete, valamint a vesedaganat típusa és súlyossága alapján.

A vesedaganat kezelési formái

Műtét

A vesedaganat leggyakoribb kezelési módja az érintett vese eltávolítását célzó műtét, vagyis a nephrectomia, melynek különböző típusai vannak:

Radikális nephrectomia: Az egész vese eltávolításra kerül, a mellékvesével és a vese körüli szövetekkel együtt. Néha a környéki nyirokcsomókat is eltávolítják.

Egyszerű nephrectomia: Csak a vesét távolítják el.

Részleges nephrectomia: Csak a daganat által érintett veserészt távolítják el.

veserak_vesedaganat_mutet
Forrás: unsplash.com

A megmaradt vese általában képes mindkét vese munkáját elvégezni.

Sugárterápia

A sugárterápia során nagy energiájú röntgensugarakat használnak a rákos sejtek elpusztítására. Néha fájdalomcsillapításra is használják, amikor a vesedaganat átterjedt a csontokra.

Célzott terápia

A célzott terápia esetén olyan gyógyszereket használnak, amelyek megtámadják a rákos sejtek bizonyos részeit. Ezek a gyógyszerek a szokásos kemoterápiás szerektől eltérő hatásúak és általában kevésbé súlyos mellékhatásaik vannak.

Biológiai terápia (más néven immunterápia)

A biológiai terápia olyan kezelés, amely a szervezet saját immunrendszerét használja fel a rák elleni küzdelemben.

Kemoterápia

A kemoterápia gyógyszerek alkalmazása a rákos sejtek elpusztítására. Sajnos a veserák gyakran ellenálló a kemoterápiás gyógyszerekkel szemben.

Artériás embolizáció

Az artériás embolizáció egy olyan eljárás, amelynek során katéteren keresztül egy speciális anyaggal eltömítik a vese érintett erét. Ezáltal csökken a daganat mérete, mert nem jut oxigénhez és a növekedéshez szükséges egyéb anyagokhoz. Használható a fájdalom enyhítésére is, ha a daganat eltávolítása nem lehetséges.

Forrás: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/kidney-renal-cancer-introduction
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.