Természetesen a húgyhólyagrák bármely életkorban előfordulhat, de az idősebb férfiaknál jóval gyakoribb a megbetegedés kockázata.

Az idősebb életkor általában jelentős kockázati tényező a rákos megbetegedések számára. A rák ezen típusában szenvedő betegek 90 százaléka 55 évesnél idősebb, az átlagos életkoruk pedig 73 év. Az idő haladtával a szervezettel érintkezésbe kerülő veszélyes vegyi anyagoknak a „feldolgozást” követően a húgyhólyagban gyűlnek össze, mielőtt kiürülnek a vizeletben.

Egy férfinak körülbelül 1:26 esélye van hólyagrák kialakulására élete során, míg egy nő kockázata körülbelül 1:90. A férfiaknál gyakrabban alakulhat ki húgyhólyagrák, mint a nőknél, mert több férfi dohányzik, és többen választhatnak olyan szakmát, amely veszélyes füstök és vegyületek véletlen vagy krónikus expozíciójával jár. Bizonyos szakmák (például tűzoltás, teherautó vezetése, műanyag gyártás) növelhetik a kockázatot, mert ezen tevékenységek során az emberek jobban ki vannak téve a toxinoknak és vegyszereknek, a dohányzás - akárcsak számos más ráktípus és betegség esetében - pedig tovább növelheti ezt a rizikót.

húgyhólyagrák dohányzás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A kockázati tényezőknek - beleértve a dohányzást is - való ismételt kitettség olyan genetikai változások halmozódását eredményezheti, amelyek hozzájárulhatnak a húgyhólyagrák kialakulásához. A húgyhólyagrák további rizikótényezői:

  • ipari vegyi anyagok (például aromás aminok, arzén, gumi, bőr, textíliák, festékek -beleértve a hajfestékeket, alumínium, műanyag, szőnyeg, fém és nyomtatási/festéktermékek expozíciója
  • a húgyhólyagrák (vagy más húgyúti daganatok) a családi kórtörténetben
  • krónikus hólyagirritáció vagy fertőzések
  • a húgyhólyag születési rendellenessége
  • bizonyos kemoterápiás gyógyszerek és sugárkezelés
  • nem megfelelő hidratálás
  • bizonyos gyógyszerek (például pioglitazon, fenacetin) és kínai gyógynövények hosszú távú alkalmazása összefüggésben áll a fokozott kockázattal.

Az alábbiakban felsorolt lehetőségek betartásával lépéseket tehet a húgyhólyagrák kockázatának csökkentése érdekében:

  • ne dohányozzon, így a füstben lévő rákot okozó vegyi anyagok nem fognak összegyűlni a húgyhólyagjában
  • ha vegyszerekkel vagy azok közelében dolgozik, kövesse az összes biztonsági szabályt az expozíció elkerülése vagy csökkentése érdekében
  • igyon legalább 2-3 liter vizet naponta, hogy megfelelően hidratált maradjon (az ivóvíz hígíthatja a káros anyagokat a vizeletben, és gyorsabban kiürítheti azokat a hólyagból)
  • fogyasszon sokféle gyümölcsöt és zöldséget, dióféléket, omega-3 zsírsavakban gazdag halakat és sovány fehérjét, valamint csökkentse a zsírok és a vörös hús mennyiségét az étrendjében
  • vizelési problémák (például vér a vizeletben, fájdalmas vizeletürítés, deréktáji fájdalom) esetén mielőbb forduljon orvoshoz.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Az idősebb életkor általában jelentős kockázati tényező a rákos megbetegedések számára. A rák ezen típusában szenvedő betegek 90 százaléka 55 évesnél idősebb, az átlagos életkoruk pedig 73 év. Az idő haladtával a szervezettel érintkezésbe kerülő veszélyes vegyi anyagoknak a „feldolgozást” követően a húgyhólyagban gyűlnek össze, mielőtt kiürülnek a vizeletben.

Egy férfinak körülbelül 1:26 esélye van hólyagrák kialakulására élete során, míg egy nő kockázata körülbelül 1:90. A férfiaknál gyakrabban alakulhat ki húgyhólyagrák, mint a nőknél, mert több férfi dohányzik, és többen választhatnak olyan szakmát, amely veszélyes füstök és vegyületek véletlen vagy krónikus expozíciójával jár. Bizonyos szakmák (például tűzoltás, teherautó vezetése, műanyag gyártás) növelhetik a kockázatot, mert ezen tevékenységek során az emberek jobban ki vannak téve a toxinoknak és vegyszereknek, a dohányzás - akárcsak számos más ráktípus és betegség esetében - pedig tovább növelheti ezt a rizikót.

A kockázati tényezőknek - beleértve a dohányzást is - való ismételt kitettség olyan genetikai változások halmozódását eredményezheti, amelyek hozzájárulhatnak a húgyhólyagrák kialakulásához. A húgyhólyagrák további rizikótényezői:

  • ipari vegyi anyagok (például aromás aminok, arzén, gumi, bőr, textíliák, festékek -beleértve a hajfestékeket, alumínium, műanyag, szőnyeg, fém és nyomtatási/festéktermékek expozíciója
  • a húgyhólyagrák (vagy más húgyúti daganatok) a családi kórtörténetben
  • krónikus hólyagirritáció vagy fertőzések
  • a húgyhólyag születési rendellenessége
  • bizonyos kemoterápiás gyógyszerek és sugárkezelés
  • nem megfelelő hidratálás
  • bizonyos gyógyszerek (például pioglitazon, fenacetin) és kínai gyógynövények hosszú távú alkalmazása összefüggésben áll a fokozott kockázattal.

Az alábbiakban felsorolt lehetőségek betartásával lépéseket tehet a húgyhólyagrák kockázatának csökkentése érdekében:

  • ne dohányozzon, így a füstben lévő rákot okozó vegyi anyagok nem fognak összegyűlni a húgyhólyagjában
  • ha vegyszerekkel vagy azok közelében dolgozik, kövesse az összes biztonsági szabályt az expozíció elkerülése vagy csökkentése érdekében
  • igyon legalább 2-3 liter vizet naponta, hogy megfelelően hidratált maradjon (az ivóvíz hígíthatja a káros anyagokat a vizeletben, és gyorsabban kiürítheti azokat a hólyagból)
  • fogyasszon sokféle gyümölcsöt és zöldséget, dióféléket, omega-3 zsírsavakban gazdag halakat és sovány fehérjét, valamint csökkentse a zsírok és a vörös hús mennyiségét az étrendjében
  • vizelési problémák (például vér a vizeletben, fájdalmas vizeletürítés, deréktáji fájdalom) esetén mielőbb forduljon orvoshoz.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix