A műtét, a kemoterápia és a sugárkezelés a rák elleni küzdelem három leggyakoribb módszere, de bizonyos daganatok esetében nem mindig elegendőek.

Például még akkor is, ha műtéttel el lehet távolítani az összes daganatos sejtet, a rákos betegség azonban bizonyos idő után gyakran visszatér. Ennek az az oka, hogy a hasnyálmirigyrák hajlamos észrevétlenül hamarabb terjedni a hasnyálmirigyen kívül, mint néhány egyéb ráktípus. Ezt a „mikroszkopikus” terjedést a műtét során nem lehet észlelni és eltávolítani, és gyógyszeres kezeléssel (például kemoterápia) sem lehet gyógyítani. Sajnos a hasnyálmirigyrák esetében a jelenleg elérhető kemoterápiák sok beteg számára korlátozottak. Összességében tehát ezen okok miatt különösen nehezen kezelhető a hasnyálmirigyrák, de egy új terápiás módszer, a nemrégiben kifejlesztett immunterápia lehetővé teszi a beteg immunrendszere számára, hogy hatékonyabban támadja meg a hasnyálmirigy rákos sejtjeit.

A rák és az immunrendszer

A rák kihasználja a szervezet immunrendszerének (vagy védelmi rendszerének) működését. A rákos sejtek megakadályozzák, hogy az immunsejtek fenyegetésként ismerjék fel őket, így képesek növekedni és szétterjedni a szervezetben.

Az immunterápia során gyógyszereket használnak, hogy segítsék a szervezet immunrendszerét felismerni és megtámadni a rákos sejteket. A folyamatban lévő kutatások alapján az immunterápia ígéretes lehetőségeket rejt magában, hogy segítsen minden stádiumú és súlyosságú hasnyálmirigyrák kezelésében.

immunterápia hasnyálmirigyrák
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A hasnyálmirigyrák elleni vakcina fejlesztés alatt van

A tudósok új vakcinát fejlesztettek ki, amely megpróbálja segíteni a szervezet immunrendszerét a hasnyálmirigyrák azonosításában, majd leküzdésében. Míg a legtöbb vakcinát a betegségek megelőzésére adják be, ezt a vakcinát olyan betegeknél alkalmazzák, akiknél már diagnosztizálták a hasnyálmirigyrákot.

A vakcina inaktivált hasnyálmirigyráksejtekből áll, ami azt jelenti, hogy a sejtek nem képesek növekedni. A tudósok megváltoztatták ezeket a sejteket, hogy felszabadítsanak egy bizonyos molekulát, amely az immunsejteket a rákos sejtekhez vonzza.

A vakcinaterápia lényegében arra készteti a szervezetet, hogy megtámadja a rákos sejteket a hasnyálmirigyben, valamint a szervezet bármely más részén, ahol a rák terjedhetett. A vakcina az áttétes betegségek (amikor a rák átterjed a hasnyálmirigyből egy másik szervre) kezelésében kulcsfontosságú, mivel eddig kevés terápiás módszer bizonyult hosszú távon hatékonynak a szisztémás hasnyálmirigyrák kezelésében. A kutatók továbbra is azt vizsgálják, hogy ezek a terápiák pontosan milyen előnyökkel járhatnak a betegek számára.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.