A mellrák miatt szükséges kezelések vagy ezen terápiás módszerek bármilyen kombinációja esetén a leggyakoribb panasz a fáradtság.

Az emlőrákos betegek akár 90 százaléka is panaszkodhat különböző mértékű fáradtságra. Természetes azonban, hogy fáradtságot éreznek a kemény, sok energiát felemésztő munka miatt, amelyet a szervezetük végez, hogy meggyógyítsa önmagát. A fáradtságnak fizikai okai lehetnek, beleértve a műtétet (masztektómia vagy mellrekonstrukció), a kemoterápiát és a sugárzást vagy ezen kezelések bármilyen kombinációját. Emellett olyan érzelmi okok is kiválthatják, mint például az aggodalom, a szorongás és a stressz. De bármi is legyen az oka, a testmozgás a gyógymód egyik része.

Több testmozgás = több energia

Ez ellentmondásosnak tűnik, de ha belegondol, hogy a testmozgás milyen hatással van a szervezetre, máris több értelmet nyer ez az állítás. A testmozgás bármilyen formában friss oxigént és tápanyagokat juttat az izmokhoz. Ez igaz, függetlenül attól, hogy a testmozgás milyen típusú: aerob (hosszabb ideig megnövekedett pulzusszámot okozó), ellenálló (súlyemeléssel járó) vagy jóga (nyújtással és légzéssel kísért). A gyakorlatok hatására a vérben felszaporodott „hulladéktermékek” is elszállítása is gyorsabbá válik. A jó vérkeringés tehát az egészséges szövetek kulcsfontosságú eleme.

mellrák fáradtság
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Találjon örömet a mozgásban

Ha van kutyája, ez egyszerű ügy. Ha nincs, kérje meg a családtagjait, barátait, hogy sétáljanak, kiránduljanak együtt, vagy csatlakozzon azokhoz, akikről tudja, hogy például naponta sétálnak.

Kezdje kis lépésekkel

A fáradtság általában ugyanolyan gyorsan eltűnik, mint amilyen hirtelen bekövetkezett. Tehát csak tegye meg az első lépéseket. Kezdetben gyalogoljon vagy tornázzon 5-10 percet naponta, majd fokozatosan növelje az időtartamot vagy a gyakoriságot.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.