A különböző típusú emlőrákok különböző ütemben növekednek és terjednek, de bizonyos tényezők befolyásolhatják azok gyorsaságát.

Mennyi ideig növekedik az emlőrák?

Mivel minden egyes mellrák más és más, így nehéz pontosan megmondani, milyen gyorsan növekedhet és terjedhet. Ennek ellenére az egyes típusok agresszívabbak és gyorsabban növekednek, míg más típusok általában lassabbak.

Az emlőrák növekedésének „gyorsaságát” az alábbi tényezők befolyásolhatják:

  • A mellrák altípusa. Általában a hármas-negatív és a HER2-pozitív daganatok általában gyorsabban, míg a hormonreceptor-pozitív emlődaganatok lassabban nőnek.
  • Az emlődaganat stádiuma. Az emlőrák tipikusan négy, 0. és IV. közötti stádiumba sorolható. A I. stádium azt jelenti, hogy a tumor kiterjedtsége legfeljebb 2 cm és egyetlen nyirokcsomó érintettségét sem állapították meg vagy a nyirokcsomóban legfeljebb egészen apró áttétet találtak. A IV. stádiumú emlődaganat esetén már távoli metasztázisok mutathatók ki.
  • A mellrák fokozata. Ha diagnosztizálják az emlőrákot, 1-től 3-ig osztályozható ez a daganatos megbetegedés annak alapján, hogy a rákos sejtjek mennyire hasonlítanak a normál sejtekre. A magasabb fokozat agresszívabb daganatot jelent, és valószínűleg nagyobb esély van arra, hogy a rák gyorsabban növekedjen és átterjedjen a test más területeire.
  • Életkor. A fiatalabb nőknél az agresszívebb emlőráktípusok jellemzők. Az idősebb nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki hormonális emlőrák, amely általában lassabban növekedik és terjed.
  • Genetikai mutációk. Néhány örökletes genetikai mutációval rendelkező nőnek nagyobb a kockázata az emlőrák kialakulására fiatalabb korban. Bizonyos génmutációk esetében gyorsabb a daganat növekedése és terjedése.

Megállapítható, hogy pontosan mikor kezdődött az emlőrák?

Valójában nem tudható biztosan, hogy mikor jelent meg a rák, bár az emlődaganat altípusának ismeretében némileg behatárolható a kialakulás kezdete.

emlőrák mammográfia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Tehetünk-e valamit az emlőrák terjedésének megakadályozásáért vagy lassításáért?

Mint minden daganat esetében, az emlőráknál is vannak olyan tényezők, amelyek nagyobb kockázatot jelenthetnek, beleértve a dohányzást, az egészségtelen étrendet, a testmozgás hiányát, valamint a havonta ajánlott önvizsgálat és a 45 év felett szükséges évenkénti mammongráfiás szűrővizsgálat „kihagyását”. Az egyéb kockázati tényezők közé tartozhat a hormon alapú gyógyszerek használata, a gyermekek száma, az idősebb életkor, illetve a menstruáció és a menopauza kezdetének ideje.

Bizonyos esetekben nem előzhető meg az emlőrák kialakulása, de a befolyásolható kockázati tényezők kerülésével néha lelassítható vagy megakadályozható a daganat növekedése vagy terjedése.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

A nők érzékenyebbek a stresszre: ez lehet az oka (x)

A nők agya másként működik, mint a férfiaké, ez az egyik oka annak, hogy fogékonyabbak a stresszre.