Az alkoholos italok minden fajtájának mértéktelen fogyasztása hozzájárulhat a száj és a torok, a gége, a nyelőcső, a vastag- és a végbél, a máj és nőknél az emlő daganatos megbetegedéseihez. Minél több alkoholt iszik, annál nagyobb a rák kockázata.

Az alkohol, vagyis az etanol vagy etil-alkohol az alkohol-tartalmú italokban (például sörben, kemény almaborban, malátalében, borokban és desztillált szeszes italokban) található kémiai anyag elnevezése. Cukrok és keményítők élesztővel történő erjesztésével állítják elő. Az alkohol megtalálható néhány gyógyszerben, szájvízben és élelmiszerben, például egyes vanília kivonatokban.

A tudományos bizonyítékok alapján az alkohol humán karcinogén, vagyis rákkeltő anyag, és hatféle (száj és a torok, gége, nyelőcső, vastag- és a végbél, máj és nőknél emlő) daganatos megbetegedést okozhat. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy minél több alkoholt fogyaszt valaki, annál nagyobb a kockázata annak, hogy alkoholhoz társuló rák alakul ki. Idővel még a kevesebbet ivóknak is mérsékelten megnövekszik a rákos megbetegedések kockázata. Sőt, egyes epidemiológiai kutatások szerint azoknál az embereknél, akik alkoholt és dohányt is fogyasztanak, sokkal gyakrabban alakul ki a szájüreg, a garat (torok), a gége és a nyelőcső rákos megbetegedése, mint azoknál, akik csak alkoholt fogyasztanak vagy dohányoznak.

alkohol_rak_daganat
Forrás: pixabay.com

Egyáltalán ne igyon, ha:

  • kiskorú
  • várandós
  • bármilyen gyógyszert szed
  • olyan egészségi problémája van, amit súlyosbíthat az alkohol
  • olyan tevékenységeket (például gépjármű vezetése) végez, amelyek figyelmet, koncentrációt igényelnek.

Az alkoholfogyasztás abbahagyását követőn rövid időn belül nem csökken a rák kialakulásának a kockázata. Ennek eléréséhez több évre van szükség.

Forrás: https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/alcohol/alcohol-fact-sheet
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.