Mindannyian ismerjük a szolárium veszélyeit, vagyis azt a tényt, hogy növelhetik a bőrrák kockázatát. Vajon a körömszalonokban is kockázatnak vagyunk kitéve?

Lehet, hogy sokan már elgondolkodtak azon, hogy vajon tanácsos-e a tökéletesen csiszolt ujjait az ultraibolya lámpa alá tenni hosszú percekre a körömszalonban.

A manikűr esetén ezek a speciális lámpák segítenek a gél és a száraz lakk megszárításában. Ultraibolya (UV) sugarakat bocsátanak ki, amelyek bőrrákot és a bőr idő előtti öregedését okozhatják. Az ultraibolya sugarak mélyen behatolnak a bőrbe, károsítva a kollagént, bőrünk alapvető „építőelemét”, és az elasztint, ami segít a fiatalosabb megjelenés megőrzésében.

A rövid expozíció kulcsfontosságú

A körömszalonok vendégei általában rövid ideig vannak kitéve az ultraibolya lámpáknak, de elég hosszú ideig ahhoz, hogy megszáradjon a nedves körömlakk. Ahhoz, hogy bőrkárosodás alakulhasson ki, számos „látogatás” szükséges, tehát a manikűr által okozott bőrrák kialakulásának kockázata csekély. Amennyiben azonban valaki hetente egyszer megy a szalonba, és legalább 10 percre a lámpák alá teszi a kezét, növelheti a daganatos megbetegedés kockázatát.

manikűr bőrrák
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Tegyen óvintézkedéseket

A kutatók azt javasolják, hogy a körömszalon szolgáltatásaink igénybevétele esetén használjanak fényvédőt vagy viseljenek védőkesztyűt, hogy csökkentsék a bőrrák és az idő előtti öregedés kockázatát. Például a széles spektrumú napvédő krém felhelyezésére jó alkalom lehet, mielőtt a manikűrös felkenné a lakkot. Ha már a szalonba lépés előtt alkalmazza a naptejet, akkor a manikűr  során biztosan eltávolítódik. De vigye magával, és kérje meg a szakembert, hogy a manikűr végén tegye fel a fényvédőt. Akkor az UV fény alatt védve lesz.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.