Családtörténetének ismerete és a genetikai vizsgálat elvégzése segíthet a vastag- és végbélrák korábbi felismerésében, mivel ez is örökölhető.

Csakúgy, mint a szeplőket, a göndör hajat vagy a zöld szemeket, a vastag- és végbélrákot is örökölheti a szüleitől. Fontos tudni, hogy előfordult-e a családjában, mert az öröklött vastagbélrák:

  • fiatal korban fordul elő
  • gyorsabban növekszik
  • nagyobb valószínűséggel alakul ki a vastagbél több területén
  • más rákos megbetegedésekhez kapcsolódhat (például a gyomorban, a húgyhólyagban, a bőrben, az agyban, a méhben vagy a májban is nagy a kockázata az áttétek kialakulásának).

A vastagbélrák általában családi halmozódású?

A vastag- és végbélráknak csak körülbelül 5 százaléka öröklődik. Ugyan ritka, de ha valakinek a családjában van ilyen – különösen egy szülője vagy testvére érintett –, akkor Önnek is nagyobb az esélye, hogy kialakuljon ez a daganatos megbetegedés.

vastagbélrák örökletes
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az első jel arra, hogy a vastag- és végbélrák öröklődik az, ha fiatalabb, 50 év alatti korban fordul elő. Ilyen esetben a beteget genetikai vizsgálatra utalják. A következő jel a vastag- és végbélrák előfordulása a családjában. Ha szülője, testvére vagy gyermeke beteg, az élete során fennálló kockázata 5 százalékról 15 százalékra emelkedik. Ha rákos rokona 50 évesnél fiatalabb vagy egynél több elsőfokú rokona szenved vastag- vagy végbélrákban, a kockázata még magasabb.

Miért fontos a genetikai vizsgálat?

A genetikai panelteszttel az összes ismert gént megvizsgálják, amelyek örökletes vastag- és végbélrákot okozhatnak. Ha mutációt észlelnek, minden veszélyeztetett rokonánál el kell végezni a genetikai vizsgálatot.

A tesztelés célja a rákkal összefüggő mutációt hordozó személyek azonosítása. Ezek azok az emberek, akiknek célzott lépéseket kell tenniük a rák megelőzése érdekében, beleértve a gyakori rákszűréseket. Egyesek számára a genetikai tesztelés és a megelőző ellátás jelenti a túlélést és a jó életminőséget.

Hogyan csökkenthető a vastagbélrák kialakulásának a kockázata?

A genetikai teszt elvégzése a legegyszerűbb módja annak, hogy megtudja, milyen esélye van a betegség öröklődésének, de el kell végezni egy vastagbélszűrést is. Bár a jelenlegi irányelvek azt javasolják, hogy 45 évesen és idősebb korban végezzenek vastag- és végbélrák szűrést, beszélje meg kezelőorvosával, hogy érdemes-e korábban szűrni, különösen, ha családi anamnézisében szerepel ez a betegség vagy pozitív genetikai tesztje van.

A szűréseken és teszteken kívül azonban más dolgokat is megtehet a vastag- és végbélrák kockázatának csökkentése érdekében, beleértve a vörös húsok és a magas zsírtartalmú vagy feldolgozott húsok fogyasztásának korlátozását, a heti öt napos 30 percnyi közepes intenzitású testmozgást és a dohányzás abbahagyását.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.