A torokrák akkor fordul elő, amikor a garat vagy a gége sejtjeiben genetikai mutációk alakulnak ki a sejtek kontrollálhatatlan növekedését okozva.

Még nem ismert pontosan, hogy mi okozza a torokrákot okozó mutációt, de az orvosok már azonosítottak olyan tényezőket, amelyek növelhetik a kockázatot. Ezek a következők:

 • dohányzás
 • rendszeres és túlzott mértékű alkoholfogyasztás
 • vírusok, például humán papillomavírus (HPV), Epstein-Barr vírus
 • egészségtelen étkezés
 • reflux betegség (GERD)
 • mérgező anyagoknak való kitettség.

Tünetek

A torokrák jellemző tünetei az alábbiak lehetnek:

 • gyakori köhögés
 • rekedtség
 • nyelési nehézség
 • torok- és/vagy fülfájdalom
 • indokolatlan fogyás.

A tünetek tartós fennállása esetén mindenképpen forduljon orvoshoz.

Diagnózis

A torokrák pontos diagnosztizálása érdekében szükség van fül-orr-gégész szakorvosi, endoszkópos, szövettani (daganatos sejtek és HPV kimutatása) és képalkotó (CT, MRI, PET) vizsgálatokra.

A torokrák diagnosztizálása után a következő lépés a rák kiterjedésének (stádiumának) meghatározása, melynek ismerete segít meghatározni a kezelési lehetőségeket. Általában az I. stádiumú torokrák kisebb, nem előrehaladott daganatot jelez, amely a torok egyik területére korlátozódik.

torokrák
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Kezelés

A kezelési lehetőségei számos tényezőn alapulnak, például az általános egészségi állapotán, a torokrák helyén és stádiumán, az érintett sejtek típusán, valamint azon, hogy a sejtek mutatják-e a HPV-fertőzés jeleit. A leggyakoribb kezelési módok az alábbiak:

Sugárterápia

Kisméretű, nyirokcsomókba még nem átterjedt daganat esetén a sugárterápia lehet az egyetlen szükséges kezelés. A nagyobb daganatok esetében a sugárterápia kombinálható kemoterápiával vagy műtéttel. Előrehaladott torokrák esetén sugárterápiát lehet alkalmazni a tünetek csökkentésére.

Műtét

A lehetséges műtéti eljárások a torokrák helyétől és stádiumától függenek. A műtét lehetséges szövődménye például a beszéd- vagy nyelési nehézség, ami miatt rehabilitációra lehet szükség.

Kemoterápia

A kemoterápiát gyakran használják a sugárterápiával együtt a torokrák kezelésében. Bizonyos kemoterápiás gyógyszerek érzékenyebbé teszik a rákos sejteket a sugárterápiára, de a kemoterápia és a sugárterápia kombinálása növeli mindkét kezelés kellemetlen mellékhatásait.

Célzott gyógyszeres terápia

A célzott gyógyszerek úgy hatnak, hogy kihasználják a rákos sejtek specifikus hibáit, ezáltal meggátolva a sejtek növekedését. Önmagukban vagy kemoterápiával, sugárterápiával kombinálva alkalmazhatók.

Immunterápia

Az immunterápiás kezeléseket általában a „hagyományos” kezelésekre reagáló torokrákok esetén alkalmazzák.

Rehabilitáció a kezelés után

A torokrák kezelése gyakran komplikációkat okoz, amelyekhez különböző szakemberekkel (például dietetikus, logopédus) való együttműködésre lehet szükség, hogy visszanyerje a nyelés (szilárd ételek fogyasztása) és a beszéd képességét.

Palliatív ellátás

A palliatív ellátás olyan speciális orvosi ellátás, amely a fájdalom és egy súlyos betegség egyéb tüneteinek enyhítésére összpontosít, de az „agresszív” kezelések (például műtét, kemoterápia vagy sugárterápia) során is alkalmazható a jobb életminőség érdekében.

Megelőzés

Nincs bizonyított módszer a torokrák előfordulásának megakadályozására, de a kockázat csökkentése érdekében az alábbiak tehetők:

 • dohányzásról való leszokás
 • mértékletes alkoholfogyasztás
 • egészséges, gyümölcsökkel és zöldségekkel teli étrend
 • HPV-fertőzés elleni védelem (például óvszer használata a szexuális aktus során, védőoltás).
Forrás: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/throat-cancer/symptoms-causes/syc-20366462
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.