A kutatások szerint az új koronavírus káros hatással van a szexuális életre is. A szakértők azt állítják, hogy a COVID-19 összefüggésbe hozható merevedési zavarokkal.

A különböző kutatások eredményeképpen egyre jobban ismerjük a vírus hosszú távú, az egész szervezetünkre gyakorolt ​​hatását, ami a férfiak szexuális és reproduktív egészségét is érinti. A merevedési zavar - különösen azoknál a fiatal és egészséges férfiaknál, akiknél ez hirtelen jelentkezik és főleg a COVID-19 után-  valami súlyosabb folyamat jele lehet.

A kutatás három tényezőre mutat rá, amelyek a merevedési zavar potenciális megjelenéséhez vezethetnek a COVID-19 fertőzésen átesett férfiaknál:

  • Érrendszeri problémák. A merevedési zavar a szívbetegség előrejelzője, hiszen tudjuk, hogy az érrendszer és a reproduktív rendszer összefüggésben van egymással. Azt is tudjuk, hogy a COVID-19 az egész testben gyulladást okozhat, különösen a szívben és a környező izmokban. A pénisz vérellátása csökkenhet az új koronavírus által okozott új vagy annak hatására rosszabbodó érrendszeri problémák következtében.
  • Pszichés hatás. A szexualitás szorosan összefügg a mentális egészséggel. A világjárvány okozta stressz, szorongás és depresszió összefüggésbe hozható a rossz hangulattal és a szexuális diszfunkcióval.
  • Az általános egészségi állapot romlása. A merevedési zavar általában valamilyen „mögöttes” probléma tünete. A rossz egészségi állapotban lévő férfiak esetében nagyobb a merevedési zavar és a COVID-19 súlyosabb lefolyásának a kockázata. Mivel az új koronavírus számos egészségi problémát okozhat, az általános rossz egészségi állapot aggodalomra ad okot mind  a merevedési zavar, mind az egyéb szövődmények miatt.
merevedési zavar
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Egy másik aggodalomra adó ok a COVID-19 fertőzés után jelentkező herekárosodás, de jelenleg még nem tisztázott, hogy ez a probléma tartós vagy átmeneti, és befolyásolhatja-e a termékenységet.

Ez a vizsgálat jó példa volt arra, hogy még mindig nem ismerjük eléggé a vírus hosszútávú hatásait, ezért fontos, hogy továbbra is tartsuk be a járványügyi óvintézkedéseket és ha nincs ellenjavallat, oltassuk be magunkat.

Forrás: https://health.clevelandclinic.org/yes-covid-19-can-cause-erectile-dysfunction/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.