Vajon a COVID-19 vakcinák hereproblémákat és merevedési zavarokat okozhatnak vagy segíthetik a férfiak reproduktív rendszerének védelmét?

Az emberek gyakran tapasztalhatnak kellemetlen oltási reakciókat, de a COVID-19 elleni vakcinák nem élő vírusvakcinák, így nem generálnak súlyosabb immunválaszokat, és nem integrálódnak a DNS-be. Ehelyett gyorsan lebomlanak a szervezetben, miután beadják.

Több bizonyíték támasztja alá, hogy a COVID-19 fertőzés súlyosabb, mint a védőoltással járó kockázatok. Eddig egyik tanulmány sem mutatta ki, hogy a vakcinák bármilyen negatív hatást gyakorolhatnak a férfiak reproduktív rendszerére, beleértve az olyan fizikai reakciókat is, mint például a herék duzzanata vagy zsugorodása.

A legújabb klinikai tanulmányok kimutatták, hogy a spermiumok termelését sem gátolják az mRNS COVID-19 vakcinák. Összehasonlították a COVID-19 vakcinákat, és megvizsgálták a sperma paramétereit az oltás előtt és után. Egyik sem volt negatív hatással a spermiumok paramétereire vagy működésére. Ehelyett a sperma paraméterei javultak, bár nem jelentősen. Ez nem jelenti azt, hogy az mRNS vakcina javítja a termékenységét, de tudjuk, hogy nem árt.

covid oltás herefájdalom merevedési zavar
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A COVID-19 vakcina okozhat-e merevedési zavarokat?

A COVID-19 vakcinákat nem hozták összefüggésbe a merevedési zavarokkal. Úgy tűnik azonban, hogy összefüggés van a COVID-19 és az erektilis diszfunkció között – a merevedési zavar rövid vagy hosszú távú szövődménye lehet a COVID-19 fertőzésnek. A kutatók kijelentették, hogy a COVID-19 elleni védőoltás és az egyéni védőeszközök használata hozzájárulhat a szexuális diszfunkció és a termékenységi problémák megelőzéséhez.

A merevedési zavar és a herék fájdalma vagy irritációja más betegségek (például szexuális úton terjedő fertőzések, hererák, cukorbetegség, magas vérnyomás) tünete lehet, így ha ezeket tapasztalja, mielőbb beszéljen egy szakorvossal.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.