A hererák leggyakoribb tünete egy csomó a herén, de meglepő módon nem ez a betegség egyetlen figyelmeztető jele.

A hererák leggyakrabban a 44 évnél fiatalabb férfiakat érint, és ez a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus a 15 és 34 év közötti férfiak körében. Szinte mindig eredményesen gyógyítható, ha korán megtalálják. Általában még akkor is gyógyítható, ha egy későbbi szakaszban diagnosztizálják. Ezért fontos ismerni a különböző jeleket és tüneteket.

Íme, a hererák öt lehetséges tünete, amelyekről esetleg nem tudott:

  • Nehézség vagy nyomás érzése a herezacskóban.
  • Változás a herék méretében vagy szilárdságában. A heredaganatok bizonyos típusai csökkenthetik a tesztoszteronszintet vagy növelhetik az ösztrogénszintet a szervezetben, ami a herék méretének vagy feszességének a megváltozását eredményezheti.
hererák tünetei
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix
  • Duzzadt lábak. Amikor a daganat átterjed a nyirokcsomókra, szűkítheti a véráramlást a vénákban, és vérröghöz vezethet. A vérrögök gyakran fordulnak elő a lábakban, ami megduzzad. Még olyan vérrögképződési tüneteket is tapasztalhat, mint például a fájdalom és a légzési nehézség.
  • Alsó hátfájás és légszomj. Ezek az előrehaladott hererák tünetei, ami azt jelenti, hogy a daganat átterjedt a gyomor mögötti nyirokcsomókra. A légszomj azt is jelezheti, hogy a rák átterjedt a tüdőkre, ami megnehezítheti a levegő be- és kiáramlását.
  • Mellnövekedés vagy érzékenység. Ritka esetekben a hormonváltozások mellérzékenységet vagy a mellszövet növekedését is okozhatják. Egyes daganatok nagy mennyiségben választanak ki egy humán koriongonadotropin (HCG) nevű hormont, amely serkenti a mell fejlődését.

Ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal kérjen időpontot egy szakorvosához. Ha a kezelőorvosa a mellékhere gyulladását diagnosztizálja, és a tünetek nem szűnnek meg gyorsan antibiotikumokkal, kérjen ultrahangvizsgálatot a heredaganat kizárására.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.