A spermiumok termelődése összetett folyamat, amelyhez a herék, valamint a hipotalamusz és az agyalapi mirigy normál működése is szükséges. 

A spermiumszám csökkenésének lehetnek szervi okai, de egyes életmódbeli tényezők is nagymértékben befolyásolhatják a férfi nemzőképességet. A leggyakoribb okok az alábbiak:

Herevisszér tágulat

A férfi meddőség egyik leggyakoribb oka a herevisszér tágulat, ami visszafordítható folyamat. Ez az állapot a herék körüli vénák tágulatát jelenti és okozhat csökkent spermiumszámot vagy csökkent mozgási paramétereket. Műtéttel kezelhető.

Hormonális zavar és daganat

A korábban előfordult egészségi problémák szintén negatívan befolyásolhatják a spermaszámot. Ilyen lehet például a hormonális egyensúlyzavar, a daganatos megbetegedés, a sugárkezelés és a kemoterápia. Ebben az esetben mindenképp orvossal kell konzultálni a lehetséges kezelésről.

Forrás: pixabay.com

Fertőzések

A meglévő, illetve a korábbi fertőzések is negatívan befolyásolhatják a spermaszámot, de ondóúti elzáródást is okozhatnak. Ezekről mindenképpen érdemes tájékoztatni a kezelőorvost. 

Környezeti tényezők

Egyes környezeti tényezők (például méreganyagokkal, növényvédő szerekkel, festékekkel és egyéb vegyszerekkel történő foglalkozás, nehézfémek, sugárzás) szintén csökkent spermaszámot okozhatnak. A magas hő sem kedvez a spermiumoknak. Az ilyen munkahelyen dolgozó férfiak nagyobb eséllyel tapasztalhatnak ilyen jellegű problémát.

Dohányzás és egészségtelen életmód

A dohányzás, az alkohol és a drogok csökkenthetik a spermiumkoncentrációt, de az egészségtelen étkezés és a túlsúly is kedvezőtlenül hat a férfi nemzőképességre. A nagy mennyiségű cukor, a rossz minőségű szénhidrátok és a zsíros ételek kedvezőtlenül befolyásolják a hormonháztartást.

Stressz

A stressz szintén jelentős kockázati tényező. A hosszú ideig fennálló, fokozott stressz kifejezetten káros a férfi termékenységre, ugyanis zavart okozhat a spermatermeléshez szükséges hormonok működésében.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.