A férfiak meddőségének okai változatosak, hátterében veleszületett, szerzett vagy idiopátiás tényezők lehetnek.

Sajnos számos esetben a férfiak több mint felénél még a kiterjedt vizsgálatok után sem lesz azonosítható a meddőség oka. Ezt súlyosbítja az a tény, hogy a sperma paraméterei az elmúlt évtizedekben folyamatosan romlanak. Ez elválaszthatatlanul összefügg az egészségi állapot romlásával, az elhízással és az anyagcsere-betegségekkel.

A korai diagnózis és a kezelés kulcsfontosságú szerepet játszhat nemcsak a meddőség kezelésében, hanem az általános egészségi állapot javításában is.

A vizsgálat akkor ajánlott, ha 12 hónap alatt, rendszeres, védekezés nélküli nemi aktus után sem lesz természetes úton történő fogantatás vagy hat hónap elteltével, ha a női partner 35 évnél idősebb.

A diagnózis felállításához szükséges szakorvosi vizsgálat magában foglalja a reproduktív kórtörténetet,  a fizikális és hormonális vizsgálatot, a genetikai tesztelést, a spermaelemzést, szükség esetén pedig a képalkotó vizsgálatokat és a speciális teszteket (például spermium DNS fragmentációs vizsgálatok).

férfi meddőség
Forrás: pixabay.com

Terápiás lehetőségek

A spermium teljes hiánya

Az azoospermia endokrin rendellenességek következménye és hormonális terápiával kezelhető. Míg egyes tanulmányok a herék spermájának mikrodisszekcióját javasolják, szemben a hagyományos műtéttel, nincs egyértelmű ajánlás.

Here visszértágulat

A hereburok vénáinak megnagyobbodása esetén elsősorban a sebészeti beavatkozás javíthatja a sperma paramétereit és csökkentheti az oxidatív stressz mértékét, bár az eljárás jelenlegi indikációi ellentmondásosak, mivel a szakmai irányelvek nem támogatják a műtétet azoknál a meddőségben szenvedő férfiaknál, akik sperma paraméterei normál értékűek.

Idiopátiás férfi meddőség

Az idiopátiás meddőség eseteiben a jelenlegi kezelési lehetőségek közé tartozik az asszisztált reprodukciós technológia, amely jelentősen javíthatja a meddő párok biológiai gyermekvállalási lehetőségét. További lehetőséget jelent az életmód módosítása, valamint a hormonális vagy nem hormonális terápiák. Fontos, hogy néhány nem invazív életmódbeli beavatkozás (például a fogyás, a fizikai aktivitás és a dohányzásról való leszokás) jelentősen javíthatja a spermiumok minőségét és mennyiségét.

Jövőbeli kezelési lehetőségek

A férfi reprodukcióval kapcsolatos legújabb kutatások során számos kulcsfontosságú fehérjét fedeztek fel biomarkerként, amelyek a férfi meddőség különböző kiváltó okaihoz kapcsolódnak, mint például az oxidatív stressz által közvetített spermium-diszfunkció, varikokele és hererák.

Forrás: https://consultqd.clevelandclinic.org/male-infertility-current-guidelines-and-future-possibilities/
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.