Ha hisz a hirdetéseknek, a tesztoszteron terápia révén megnövekedett tesztoszteronszint miatt izmosabbá és energikusabbá válik, de vajon szüksége van rá?

Nincs mindenki számára normális tesztoszteronszint. Egy férfinak abban az esetben is lehet alacsony tesztoszteronszintje - vérvizsgálattal megállapítva -, ha fizikailag, mentálisan és szexuálisan is fitt.

Az alacsony tesztoszteronszint önmagában nem betegség, ezért két részből áll a diagnózis. Az egyik a szám, a másik a tünetek. A tesztoszteronhiányos szindrómában vagy az androgénhiányban szenvedő idősödő férfiak gyakran rossz libidó, merevedési zavarok, csökkent izomtömeg, fáradtság, mentális problémák és depresszió miatt panaszkodnak. Ezeknek a tüneteknek azonban számos egyéb lehetséges oka van. A próbaidőszak és a kezelés gyakran az egyetlen módja a diagnózis megerősítésének.

alacsony tesztoszteronszint kezelése
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az alacsony tesztoszteronszint és egy vagy két tünet nem azt jelenti, hogy az egyik okozza a másikat. Néhány hónapig tartó kezelés után a szakorvos ellenőrzi, hogy javulnak-e a tünetek és emelkedik-e a tesztoszteronszint.

Téves információk és túlkezelés

Néhány téves információ szükségtelen kezeléshez vezethet. Ezek egyike a félretájékoztatás - a férfiak emiatt a tesztoszteron terápiát a fiatalság forrásának tekintik. Sajnos sok embert alacsony tesztoszteronszint és tünetek nélkül kezelnek. Az is gyakori, hogy olyan embereket kezelnek, akiknek tüneteik vannak, a tesztoszteronszintjük azonban nem alacsony.

A hibás tesztelés is problémákat okozhat. A vért reggel, 11 óra előtt kell levenni, amikor a tesztoszteronszint a csúcson van.

A szükségtelen tesztoszteron terápia kockázatokkal jár: nagyobb esélye van a vérrögösödésnek, a hangulatváltozásoknak és agressziónak, valamint húgyúti problémáknak. Az áttétes prosztatarákos, kezeletlen alvási apnoe vagy súlyos húgyúti betegségekben szenvedő férfiak nem részesülhetnek tesztoszteron terápiában. A családalapításban reménykedő fiatalembereknek sem javasolt, mert a közhiedelemmel ellentétben nem növeli a termékenységet. Sőt, valójában csökkentheti a spermiumok számát és meddőséget okozhat.

A tesztoszteront tartalmazó étrend-kiegészítőket azzal a céllal értékesítik, hogy természetes módon növelik a tesztoszteronszintet, de ilyen szerek nincsenek. Csak az urológus vagy endokrinológus által felírt, engedélyezett gyógyszerekkel történhet a tesztoszteronpótlás.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.