A hererák nagyon jól kezelhető, de fontos a mielőbbi felismerése és kezelése. Az önvizsgálat havonta egyszer mindössze csak két percet vesz igénybe.

A hererák leggyakrabban 20 és 35 éves kor között fordul elő, de összességében viszonylag ritka daganatos megbetegedés. Néhány tényező növelheti a hererák kialakulásának esélyét, beleértve a le nem ereszkedett heréket, a hererák családi halmozódását és a meddőséget. A hererák jellemzően gyógyítható, még a későbbi szakaszokban is. A teljes gyógyulási arány 95 százalék. Ha korán észlelik, ez a sikerességi arány még magasabb. A kulcs azonban a korai azonosítás - havi két percet szánjon önvizsgálatra!

herék önvizsgálata
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Hogyan vizsgálható a hererák?

A herék rendszeres önvizsgálata életet menthet. Ez egy olyan gyakorlati tevékenység, amelyet a legjobb meleg fürdő vagy zuhany után végezni. A meleg ellazítja a herezacskó bőrét, így könnyebben érez minden szokatlant/rendellenes elváltozást.

Mindkét kezével ellenőrizze az egyes heréket. Helyezze a mutató- és középső ujját a herék alá, a hüvelykujját pedig a tetejére. Ezután óvatosan forgassa az egyes heréket a hüvelykujja és az ujjai között. Miközben tapogatja a heréit, ügyeljen a kemény csomókra – melyek gyakran fájdalommentesek - a heréken vagy a herékben. Ezek a csomók borsó nagyságúak vagy nagyobbak lehetnek. A bal és a jobb heréi eltérő méretűek lehetnek. Ez rendben van, de figyelje meg, hogy a herék mérete, alakja vagy szilárdsága változik-e. Ha rendellenességet talál, forduljon orvoshoz.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.