A férfiak számára fontos elkerülni a prosztata-specifikus antigén (PSA) szintjét növelő élelmiszereket, mert azok túlzott fogyasztása merevedési zavarokat is okozhat.

A PSA-szintet emelő élelmiszerek fogyasztása ártalmasan hat a prosztatára, mert

  • ha a prosztata nem működik megfelelően, akkor merevedési problémákat okozhat
  • ha gyulladt és megnagyobbodott, nehezítetté válik a vizeletürítés
  • a prosztataproblémák befolyásolhatják a termékenységet is.
prosztata
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mely élelmiszerek segítenek megőrizni a prosztata egészségét?

Mielőtt ismertetésre kerülnénk a PSA-szintet emelő élelmiszerek, felmerülhet a kérdés, hogy vannak-e olyan élelmiszerek, amelyek hozzájárulnak a prosztata egészségének fenntartásához. És a válasz: igen. Az alábbi élelmiszerek rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a súlyosabb prosztata problémák kialakulását:

  • Brokkoli - olyan fitokemikáliákat tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak a prosztata egészségére és csökkentik a prosztata megnagyobbodását.
  • Halak - a magas zsírsavtartalmú halak (például lazac) fogyasztásával megelőzhető a prosztata gyulladása.
  • Zöld tea - a zöld teában lévő katekinek segítenek megakadályozni az egészséges prosztata sejtek mutációját, vagyis a prosztatarák kialakulását.
  • Paradicsom - likopint tartalmaz, amely nagyon erős antioxidáns, ezért fogyasztása (különösen főve, hogy a likopin felszívódása jobb legyen) javasolt a megnagyobbodott prosztata esetében.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.