A betegség klinikai jellemzői és rövidtávú szövődményei jól dokumentáltak, ugyanakkor a hosszútávú következmények még nem pontosan ismertek.

2021-ig a súlyos akut légzési szindróma koronavírus 2 (SARS-CoV-2) által okozott COVID-19 pandémia során több mint 83 millió ember fertőződött meg, és közülük több mint 1,8 millióan haltak meg. A COVID-19 akut fázisában szenvedő betegek tünetei és a szövődmények ismertek, a hosszú távú egészségi következmények azonban továbbra sem pontosan feltártak.

Egy 2021. január végén megjelent tanulmány célja a kórházból elbocsátott COVID-19 betegek hosszú távú egészségi következményeinek és a kapcsolódó kockázati tényezők, különösen a betegség súlyosságának vizsgálata volt.

A 2020. június 16. és szeptember 3. között lezajlott vizsgálatba összesen 1733, COVID-19-ből felépült beteget vontak be. Az egészséggel kapcsolatos életminőségre és a betegség hosszútávú tüneteire vonatkozó kérdőíves felmérések mellett a kutatók vérvizsgálatot, séta- és tüdőfunkciós tesztet, valamint mellkas CT-és ultrahangvizsgálatot is végeztek.

covid_koronavirus_szorongas_depresszio
Forrás: pixabay.com

Az eredmények azt mutatják, hogy a betegség után 6 hónappal a vizsgálatban résztvevők 76 százaléka számolt be legalább egy hosszútávú tünetről, leggyakrabban fáradtságról, izomgyengeségről vagy alvási nehézségről. A szorongás és a depresszió szintén gyakori volt. Azoknál a betegeknél, akik fertőzése súlyosabb volt, a képalkotó vizsgálatok tüdőrendellenességeket mutattak ki.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.