A Chikungunya vírust hordozó tigrisszúnyog az éghajlatváltozásnak köszönhetően új élőhelyeket talál Európában és Amerikában.

Ez azt jelenti, hogy az egykori trópusi betegség hamarosan globális járványveszélyt jelenthet.

A betegséget rendszeresen észlelik Afrikában (az első járványt Tanzániában regisztrálták 1952-ben) és Ázsiában (különösen Indiában). A chikungunya-láz már volt világjárvány, bár nem érintette az északi területeket. 2004-ben Kenyában egy nagy járvány tört ki, mely az Indiai-óceán és Ázsia szigeteire is átterjedve több évig tartott, több mint egymillió ember megbetegedését okozva. De fennáll annak a veszélye, hogy a vírus okozta járvány egyre gyakoribbá válhat Amerikában és Európa egyes részeiben, mivel az éghajlatváltozás miatti felmelegedés új élőhelyeket kínál ezeknek a szúnyogoknak.

chikungunya diagnosztika
Forrás: pixabay.com

2007-ben már volt járvány volt Európában. Azon év augusztusában Észak-Olaszország egyik apró falujában (Castiglione Di Cervia) egyre többen szenvedtek magas láz, izomfájdalom, kimerültség és gyötrő ízületi fájdalom miatt. A helyiek kezdetben Ázsiából vagy Afrikából érkezett bevándorlókat vádolták a trópusi betegség behozatalával, de a „tettes” valójában a jellegzetes csíkjairól elnevezett tigrisszúnyog (Aedes albopictus) volt. A melegedő éghajlat vonzotta a szúnyogokat a szokásos trópusi élőhelyeikről az új európai szaporodási helyekre. A későbbiekben a szúnyogok egyre gyakoribbá voltak Dél-Európában, de Franciaországban és Svájcban is előfordulnak. 2013-ban pedig a karibi térségben kialakult epidémia jelezte az első helyi átvitelű esetet Amerikában, amelyet 2015-ben egy súlyos járvány követett.

A jövőbeni járványok megelőzésében a jobb diagnosztikai és terápiás módszerek, a védőoltások és a szúnyogok elleni védekezés segítheti.

Forrás: https://www.gavi.org/vaccineswork/next-pandemic/chikungunya
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.