Kevéssé ismert, hogy a főleg idős embereket ellátó bentlakásos szociális intézményekben befolyásolja-e a környezeti mikrobiális szennyeződés a fertőzések gyakoriságát.

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések a bentlakásos szociális intézményekben (például idősek otthona) a megbetegedések és halálozásának egyik fő okai. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) becslése szerint a légúti fertőzés, a húgyúti fertőzés és a bőr- és lágyrészfertőzés a leggyakoribb ezen intézményekben. A kézhigiénés előírások megfelelő betartásával jelentősen csökkenthető a fertőzések aránya. Az egészségügyi és szociális dolgozók gyenge kézhigiénés hajlandósága a fertőzések magasabb arányát eredményezheti, de az ellátás minőségével és az ellátottak jellemzőivel (például életkor, mozgáskorlátozott, krónikus betegségek) is összefügg.

Szakemberek azt vizsgálták, hogy van-e összefüggés a környezeti mikrobiális szennyeződés és a dolgozók kézhigiénés hajlandósága között 60 bentlakásos szociális intézményben, intézményenként három-három különböző felületen (kezelőhelyiség, közös WC és az ellátottak közös lakóterülete).

kézfertőtlenítés
Forrás: pixabay.com

A kutatók kimutatták a rhinovírust (kezelőhelyiség - 41%), a calicivírust (kezelőhelyiség - 18%) és az Escherichia coli baktériumot (közös WC - 58%). Nem volt statisztikailag jelentős összefüggés a dolgozók kézhigiénés hajlandósága és a felületeken lévő mikroorganizmusok jelenléte között, viszont az Escherichia coli jelenléte esetén magasabb volt a fertőzések száma.

Ez a tanulmány csupán referencia adatokat szolgáltatott a felületi szennyeződésre vonatkozóan, így a kutatást végző szakemberek további vizsgálatokat javasolnak.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?