Még mindig sok téves, félrevezető és félelmet keltő információ van az oltásokról a közösségi médiában, ezért szükség van a kismamák megfelelő felvilágosítására.

A St. Louis-i Washingtoni Egyetem Orvostudományi Karának új kutatásának eredménye kimutatta, hogy az anyatejben az új koronavírus elleni antitestek mennyiségének megemelkedését az első dózis után két héttel, és ez az immunválasz a vizsgálat egész idején, vagyis majdnem három hónapig fennmaradt. A kutatás végén az antitestek szintje még mindig magas volt, így a védelem valószínűleg még tovább tart.

A vizsgálat öt olyan anya bevonásával történt, akik fagyasztott anyatejmintákat adtak a két dózisú Pfizer-BioNTech koronavírus vakcina beadása után. A kutatók a COVID-19 antitestek szintjét követték nyomon az anyatejben az alapszinttől az anyák első oltásai előtt és heti rendszerességgel az első oltások után 80 napig. A vizsgálatba bevont nők csecsemőinek életkora egy hónap és 24 hónap közötti volt. Az anyatej immunválaszának felmérése érdekében a kutatók az IgA és IgG immunglobulinok szintjét figyelték meg, amelyek az immunrendszer által a csecsemők fertőzésének leküzdésére alkalmazott antitestek.

A megállapítások megerősítik, hogy az anyatej megemelte az IgA és IgG antitestek szintjét közvetlenül az oltás első adagját követően, és mindkét antitest az összes résztvevőnél az első oltástól számított 14-20 napon belül immunszignifikáns szintet ért el.

szoptató anya védőoltás
Forrás: pixabay.com

A Washingtoni Egyetem eredményei hasonlóak az anyák oltásával kapcsolatos korábbi vizsgálatokhoz, amelyek az influenza és a szamárköhögés elleni oltást követően akár hat hónapig is kimutatták az anyatej magas antitestszintjét.

Míg az anyai COVID-19 elleni védőoltás további vizsgálata szükséges az anyatejben az antitest termelés hosszának és a csecsemők fertőzésének gyakoriságára gyakorolt ​​hatás jellemzésére, a legújabb kutatások továbbra is megerősítik, hogy a COVID-19 vakcina valódi előnyökkel jár mind az anya, mind a gyermek védelmében. Tudjuk, hogy a COVID-19 fertőzés súlyosabb a terhesség alatt, és az oltás legfőbb pozitívuma, hogy védelmet nyújt az anyukáknak, mielőtt valóban megbetegszenek, ami a magzatukra is veszélyes lehet.

Forrás: https://doi.org/10.1016/j.ajog.2021.03.031
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.