Az ajakherpesz eredményesen kezelhető vény nélkül kapható gélekkel, krémekkel. A panaszok orvoslására herpesztapasz is használható.

A száj környékét érintő égő, bizsergő érzéssel, hólyagosodással, majd pörkösödéssel járó ajakherpesz nem csak fájdalmat, hanem kozmetikai és pszichés problémát is okoz. Minden olyan folyamat, ami az immunrendszert gyengíti, legyen szó akár fizikai, akár lelki megterhelésről, mind-mind a herpeszes hólyagok megjelenéséhez vezethet. Emiatt okozhatják a különféle, lázzal járó fertőzések, így akár a COVID-19 is azt, hogy megjelenjen a herpesz.

Herpeszellenes gélek vagy krémek alkalmazásával a gyógyulási idő lerövidíthető, és elérhető az, hogy a megjelenő herpeszes hólyagocskák ne nőjenek olyan nagyra, mint kezelés nélkül. A gyógyszertárban vény nélkül kaphatók vírusellenes készítmények (aciklovir, penciklovir hatóanyagok), illetve a herpesz vírusok sejteken belüli terjedését megakadályozó patikaszerek (tromantadin, dokozanol hatóanyagok). Herpesz esetén kipróbálható a gyulladáscsökkentő hatóanyagú (karbenoxolon) szer is. Továbbá citromfüves készítmények is javasolhatók a tünetek enyhítésére.

ajakherpesz
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az ajakherpesz jelentette kellemetlenségek kezelésében viszonylag újnak számítanak a herpesztapaszok. A körömnyi méretű, átlátszó, géles anyagú tapaszt mindössze a herpeszes lézióra kell helyezni. A herpesztapaszok hatásának a kulcsa a speciális géles hidrokolloid anyag, ami a szó szoros értelmében vett gyógyszerhatóanyagot nem tartalmaz. A kezelendő felülethez ragasztott tapasz lezárja és védi a fertőzött felületet, illetve megakadályozza a vírusok szóródását.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.