Az egyénre szabott rehabilitációs programban részt vett betegek esetében jelentősen javult az életminőség, így korábban visszatérhettek munkájukhoz is.

2021. május óta több mint hatvan beteg vett részt a programban. A rehabilitációs tevékenység azóta is folyamatos a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján - kéthetes váltásban 8-10 beteg vesz részt a poszt-COVID-19 programban.

A Semmelweis Egyetem COVID-osztályain korábban súlyos tüneteik miatti kórházi kezelést igényelt betegek rehabilitációs konzílium alapján, egy komplex szakorvosi felmérés után kerülhetnek be a kéthetes kórházi irányítású ellátással induló folyamatba. Miután a betegek a kórházi tartózkodás alatt elsajátították a program elemeit (például légzőtorna, kontrollált légzési technikák, mellkas-mobilizáció), otthonukban folytatják a rehabilitációt.

COVID-19 rehabilitáció
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A fizikális és laboratóriumi vizsgálatok (folyamatos EKG regisztrálás, oxigénszint-ellenőrzés) mellett a különböző tesztek (például hatperces járástávolság-teszt, kardio-pulmonális terheléses vizsgálat) segítségével felmérik a beteg maximális teljesítőképességét is. Ezek az adatok az egyénre szabott rehabilitációs program összeállítását segítik, de kiszűrhetnek a fertőzéshez kapcsolódó kognitív funkciós zavart vagy szívbetegséget is.

Azon COVID-19 fertőzésen átesett betegek estében, akik hosszú távon (3 hónapig vagy hosszabb ideig) tapasztalnak fáradtságérzést, légzési nehézséget, a fizikai teljesítőképesség csökkenését, a területileg illetékes tüdőgyógyászati szakrendelő kérhet rehabilitációs konzíliumot.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.