Mindannyian szeretnénk elkerülni az influenza okozta hidegrázást, izomfájdalmat, fejfájást és lázat. Vagy legalább lerövidíteni a betegséget.

Az oszeltamivir (Tamiflu®) vírusellenes gyógyszer, amely segít a szervezetnek gyorsabban meggyógyulni influenza esetén. A kutatók azt találták, hogy a tünetek megjelenésétől számított 48 órán belüli Tamiflu bevétele körülbelül egy nap alatt „megszabadulhat” a tipikusan hét-tíz napig tartó betegségtől. Egy újabb tanulmány kimutatta, hogy a 65 éves és idősebb betegeknél (akiknek súlyosabb betegségük és egyéb kóros egészségi állapotuk volt) akár két-három napra is le lehetett csökkenteni a Tamiflu-val a betegség időtartamát.

A Tamiflu megzavarja az influenzavírus által a szaporodáshoz használt fehérjéket, így az immunrendszernek időt ad arra, hogy elpusztítsa azt. Ez a gyógyszer azonban nem mindenki számára alkalmas.

Kik a leginkább alkalmasak ezen vírusellenes gyógyszer szedésére?

Azok, akiknél fennáll az influenza szövődményeinek kockázata, mert az immunrendszerük nem működik megfelelően. Például az alábbiak esetében:

  • cukorbetegség
  • asztma vagy egyéb légúti rendellenességek
  • máj, vér vagy neurológiai kóros állapotok
  • szívbetegség vagy krónikus vesebetegség
  • jelentős túlsúly.
influenza tamiflu
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Melyek az influenza lehetséges szövődményei ezeknél a betegeknél?

Körülbelül hét nappal az influenza tüneteinek megjelenése után a legyengült immunrendszerű vagy a fent felsorolt ​​állapotú embereknél fennáll a másodlagos bakteriális fertőzés kialakulásának a kockázata. Esetükben a Tamiflu használata az influenza lerövidítésére csökkenti a tüdőgyulladás kockázatát.

Vannak-e hátrányai a gyógyszer szedésének?

A lehetséges mellékhatások közé tartozik a mérsékelt vagy mérsékelt hányinger, hányás és hasmenés. Ezenkívül a Tamiflu nem hat a bakteriális fertőzésekre és nem helyettesíti az influenza elleni védőoltást.

Ha egy beteg nem alkalmas a Tamiflu szedésére, vannak-e más lehetőségek?

A szakorvosok sok folyadékot és pihenést, valamint a gyulladáscsökkentő és lázcsillapító gyógyszerek szedését javasolják. De minden gyógymódnál jobb az influenza megelőzése az influenza elleni védőoltással.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.