A COVID-19 világjárvány mellett ez a vírusos légúti fertőzés továbbra is súlyos betegség, amely a késő őszi és a kora tavaszi időszakban tetőzik.

Annak ellenére, hogy az emberek többsége túljut az influenzán, egyértelműen vannak olyan emberek, akiket komolyabban érint. Ha valamilyen alapbetegsége van (például szív- vagy tüdőbetegség), az súlyosbodhat, ha elkapja az influenzát, és emiatt kórházba is kerülhet.

Mennyire veszélyes az influenza?

Általában a lakosság 10-20 százaléka fertőződik meg influenzával minden évben, függetlenül attól, hogy diagnosztizálták-e vagy sem. A gyakori megfázás és az influenza különbözik egymástól, de minden bizonnyal hasonlóak a tüneteik. Az igazi probléma akkor jelentkezik, ha az influenza más alapbetegségeket (például szívbetegség, tüdőbetegség, tüdőtágulás, szívelégtelenség, májelégtelenség) is súlyosbít. Ilyen esetben az influenza szív- vagy izomgyulladáshoz vezethet, ami megnehezíti a mozgást vagy az aktív életet, sőt másodlagos bakteriális tüdőgyulladást is okozhat.

A tüdőgyulladás olyan fertőzés, amelyben a légutak begyulladnak, és a tüdő légzsákjai megtelnek folyadékkal. Ez életveszélyes állapot lehet. A 2 év alatti gyermekek, a terhes nők, a 65 év feletti felnőttek és a legyengült immunrendszerű betegek esetében a legnagyobb a tüdőgyulladás kockázata. Ha kialakul, kórházi ellátásra, sőt lélegeztetőgépre is szükség lehet.

influenza
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Figyelni kell a súlyos tünetekre

Az influenzavírus gyorsan terjed a már megfertőződött emberek köhögése és tüsszentése által. Ha Ön influenzás, akkor már egy nappal azelőtt fertőző lehet, hogy rosszul érzi magát, és akár 5-7 napig, amíg tünetei vannak. A tünetek hirtelen jelentkeznek. A betegség néhány gyakori tünete:

  • láz
  • fejfájás
  • köhögés
  • izomfájdalmak
  • hidegrázás
  • fáradtság.

Ha légszomjat tapasztal, azonnal menjen a kórházba.

Kik a leginkább veszélyeztetettek?

A 65 év felettiek vannak leginkább kitéve az influenza szövődményeinek az idősödő immunrendszer miatt, de az életkor relatív lehet az általános egészségi állapottól függően. Valaki, aki 65 éves, sportos, és nincs alapbetegsége, olyan egészséges lehet, mint egy 40 éves, aki influenzában szenved. Másrészt, egy 35 éves esetében, akit elhízással vagy cukorbetegséggel diagnosztizáltak, és valószínűleg jelentős ideig dohányzik, nagyobb a kockázata az influenza szövődményeinek. A krónikus betegségekben (például szívbetegségben, tüdőbetegségben vagy legyengült immunrendszerben) szenvedők szintén nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

Az influenza megelőzése

Ha influenzás lesz, a legjobb, ha otthon marad, sokat pihen, bőségesen fogyaszt folyadékot és vény nélkül kapható gyógyszereket (például acetaminofen, ibuprofén) szed a tünetek enyhítésére. Ha korán felismeri a tüneteket, vírusellenes gyógyszereket kaphat orvosától, amelyek segíthetnek abban, hogy hamarabb meggyógyuljon. De mit tehet, hogy megelőzze az influenzát, mielőtt még bekövetkezne? A legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás az influenza elleni védőoltás beadása. Természetesen az általános egészségi állapotra való odafigyelés az immunrendszer megerősítése érdekében ugyanolyan fontos, mivel szervezete egész évben képes megerősíteni magát a további fertőzések ellen minden egyes influenzaszezonban.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.