Amikor valaki a SARS-CoV-2 vírussal, vagyis a COVID-19 kórokozójával fertőződik meg, néhány héttel a fertőzés után antitestek keletkeznek. Nemcsak a súlyos tünetekkel rendelkező betegeknél keletkeznek ezek az antitestek, hanem azoknál is, akiknél enyhébb formában jelentkezik a fertőzés vagy egyáltalán nincsenek tüneteik.

Jelenleg is folynak a vizsgálatok annak bemutatására, hogy mennyire erős ez az immunválasz és mennyi ideig „tartanak ki” ezek az antitestek. Ugyan még mindig nincs teljes képünk ezzel kapcsolatban, néhány korábbi tanulmány eredménye szerint az immunrendszerünk hat hónapig, esetleg hosszabb ideig, de nem egész életen át véd minket az újrafertőzéstől.

Ez egy új betegség. Minden nap egyre többet tudunk meg a SARS-CoV-2 vírusról és a COVID-19-ről, de még mindig sok a kérdés. Nem ismert az újbóli fertőzés előfordulásának gyakorisága és az egyénre gyakorolt hatása. És még számtalan más kérdésre kell választ találni. A második fertőzés enyhébb vagy súlyosabb tünetekkel jár? Mit hatással van az antitestekre? Milyen az antitest válasz az adott egyénnél az első és a második fertőzés idején? Miért vannak olyan emberek, akik újból megfertőződnek, míg mások nem? A kutatók megpróbálnak mnél többet megtudni a COVID-19 utáni immunválaszról és az újbóli fertőzés előfordulásáról, de ehhez még időre van szükség.

maszk_covid
Forrás: pixabay.com

Az előírt járványügyi óvintézkedések betartása a már gyógyult emberek esetében is szükséges, mert még nem tudjuk pontosan, meddig tart az immunválasz. Fontos tehát, hogy továbbra is viseljünk az orrot és a szájat takaró maszkot, ügyeljünk a fizikai távolságtartásra, gyakrabban mossuk, fertőtlenítsük kezeinket. Emellett tartsunk be mindazokat a további megelőző intézkedéseket, amelyeket a munkahelyünkön vagy lakókörnyezetünkben előírnak.

Forrás: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/media-resources/science-in-5/episode-18---covid-19---immunity-after-recovery-from-covid-19
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.