A visszatérő húgyúti fertőzések leggyakrabban a nőknél és az időseknél fordulnak elő, gyakori, fájdalmas vizeletürítést és sürgető vizelési ingert okozva.

Az antibiotikum kúra után gyakran jobban érzi magát, a tünetek azonban néhány hónappal később újra kialakulnak. Amennyiben évente egy-három fertőzés fordul elő, visszatérő húgyúti fertőzése van.

Miért gyakoribb a nőknél és az idősebb felnőtteknél?

Az E. coli vagy más baktériumok gyakran okoznak húgyúti fertőzéseket. Sajnos a nők nagyobb valószínűséggel kapják meg őket, főleg az anatómiai eltérések miatt. Egy nő húgycsöve rövidebb, mint egy férfié, és közelebb van a végbélnyíláshoz, valamint a hüvelyhez, így a szexuális aktus során baktériumokkal fertőződhet. A menopauza utáni nők is nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mivel a hüvely pH-változásai érzékenyebbé teszik őket a fertőzésekre.

visszatérő húgyúti fertőzés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mind a férfiak, mind a nők nagyobb valószínűséggel kapnak húgyúti fertőzést az életkor előrehaladtával. Bizonyos betegségek (például néhány cukorbetegség elleni gyógyszer, a nőknél a hólyag előre esése, a férfiaknál a prosztata megnagyobbodása vagy a vesekövesség) az idősebb felnőtteknél a hólyag nem megfelelő kiürülését okozzák. A hólyagban túl sokáig pangó vizelet kedvez a baktériumok növekedésének és szaporodásának.

Miért térhet vissza a húgyúti fertőzés a kezelés ellenére?

Körülbelül hatféle orális antibiotikum létezik a húgyúti fertőzések kezelésére. Néha az orvos felír egy gyógyszert, majd átvált egy másikra, miután a vizelet mikrobiológiai vizsgálatával azonosítják, hogy melyik baktérium okozza az infekciót és melyik gyógyszer hatékony ellene. A gyógyszer beállítása időbe telhet, és közben ismétlődő fertőzések is előfordulhatnak. A menopauza utáni nőknél a hüvelyi ösztrogénkrém segíthet a fertőzések gyakoriságának a csökkentésében.

Néha egy-egy beteg a tünetek enyhülésekor úgy dönt, hogy abbahagyja az antibiotikum szedését - az orvos utasításaival ellentétben -, és hamarosan újabb fertőzés következik be. Soha nem jó ötlet abbahagyni az antibiotikumok szedését a kúra vége előtt.

Megelőzhetők-e a visszatérő húgyúti fertőzések?

Vannak módszerek, amelyekkel csökkenthető a húgyúti fertőzések gyakorisága. A legalapvetőbb az, hogy sok folyadékot kell inni. Ez elősegíti a gyakori vizelést, így a baktériumok kiürülését.

A nők számára különösen fontos a jó higiénés gyakorlatok követése:

  • székletürítés után elölről hátrafelé irányuló törlés, hogy minimalizálja az E. coli baktériumok „bekerülését” a végbél területéről a húgycsőbe
  • vizelés közvetlenül a szex előtt és után
  • intimkozmetikumok használatának kerülése
  • pamut fehérnemű viselése.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.