Az új koronavírus mutációi különösen súlyosan érinthetik a beoltott, de valamilyen egészségi ok miatt fogékonyakat, vagyis az „oltott, de sebezhető” embereket.

A kórházak világszerte nagyszámú COVID-19-fertőzöttről számolnak be. Az oltatlanok töltik be az intenzív osztályok ágyainak túlnyomó részét, de az úgynevezett „oltott, de sebezhető” csoportba tartozó emberek is gyakran kerülnek kórházba a COVID-19 miatt.

A „beoltott, de sebezhető” kategóriába azok a betegek tartoznak, akik megkapták az oltást, de olyan alapbetegségeik vannak, amelyek fogékonyabbá teszik őket egy olyan fertőzéssel szemben, amely még mindig súlyoskimenetelű lehet.

A beoltott, de veszélyeztetett csoport az emberek széles körét foglalja magában, beleértve az idősebb felnőtteket, különösen a 65 évnél idősebbek. Emellett ezen kategóriába tartoznak:

  • a daganatos betegségben szenvedők
  • az immunhiányos betegek
  • a tüdőbetegségben (például COPD, asztma), szívbetegségben és reumatológiai betegségekben szenvedők
  • a szervátültetésen átesett betegek, különösen azok, akik immunszuppresszív terápiában részesülnek
  • bárki, aki immunszuppresszánsokat vagy hosszú távú szteroidokat szed.
COVID-19 védőoltás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Hogyan kaphatják el a „kiszolgáltatottak” a COVID-19-et, ha megkapták az oltást?

A COVID-19 elleni védőoltás védelmet nyújt az új koronavírus ellen, de ez nem jelenti azt, hogy nem kapható meg a fertőzés. Összességében elmondható, hogy a beoltott emberek kisebb valószínűséggel fertőződnek meg, és ha egy beoltott megfertőződik, akkor a betegség jellemzően enyhébb lefolyású lesz, anélkül, hogy kórházi kezelésre vagy intenzív osztályos ellátásra lenne szüksége.

Előfordulhat az is, hogy a krónikus betegségekben szenvedők (például a fent felsoroltak) nem rendelkeznek olyan erős immunválasszal a vakcinákkal szemben. A COVID-19 vakcina azonban segít megvédeni őket a súlyos tünetektől és a haláltól.

Továbbra is fontos a megelőzés

Tekintettel arra, hogy a beoltottak jelentősen kisebb eséllyel kapják el az új koronavírus okozta fertőzést, az oltatlan tömeg sokkal nagyobb kockázatot jelent mindenki számára, aki a „sebezhető” kategóriába tartozik, beleértve a krónikus betegségben szenvedőket, és azokat, akik alapbetegségük miatt nem kaphatnak védőoltást. A szakemberek mindenkit arra biztatnak, hogy legyenek oltottak, vagy – ha megkapták már az oltást – regisztráljanak a második és a harmadik emlékeztető oltásra.

Szerencsések vagyunk, hogy rendelkezésünkre állnak a különböző típusú oltóanyagok, ezért érdemes ezt megtenni önmagunk, a családtagjaink és a környezetünkben élő „sebezhető” emberek védelme érdekében.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.