A védőoltások bizonyos baktériumok és vírusok okozta fertőzések megelőzésére alkalmasak. Sokkal kisebb anyagi terhet jelentenek, mint a gyógyszeres kezelés vagy kórházi ellátás.

A gyógyszerek esetében használt „mellékhatás” meghatározás helyett a szakemberek a védőoltásokkal kapcsolatban az úgynevezett „oltást követő nemkívánatos esemény” (OKNE) szakkifejezést alkalmazzák.

Ezek az események előfordulásuk gyakorisága szerint az alábbi csoportokba sorolhatók:

  • Nagyon gyakori mellékhatás (10-ből több mint egy oltottnál fordul elő)
  • Gyakori mellékhatás (10-ből kevesebb mint egy oltottnál fordul elő)
  • Nem gyakori mellékhatás (100-ból kevesebb mint egy oltottnál fordul elő)
  • Ritka mellékhatás (1000-ből kevesebb mint egy oltottnál fordul elő)
  • Nagyon ritka mellékhatás (10 000-ből kevesebb mint egy oltottnál fordul elő).
vedoltas_vakcina_mellekhatas
Forrás: pixabay.com

A gyakori mellékhatások (például az injekció helyén fellépő fájdalom, bőrpír, duzzanat, vagy fáradtság, fejfájás, láz) néhány nappal az oltást követően spontán megszűnnek. A ritkán vagy nagyon ritkán előforduló mellékhatások súlyos események. Lehetnek az oltással összefüggők vagy az oltástól függetlenek. Eredménye lehet az oltást követően jelentkező vagy a szervezetben már meglévő és az oltás által kiváltott állapot (például túlérzékenység). Ezek előfordulását a szakemberek minden esetben kivizsgálják, melyek eredménye által lehetővé válik egy adott készítmény valós kockázatainak minél pontosabb leírása.

Borítókép forrása: pixabay.com

 
Neked ajánljuk

A hormonok játéka nem ér véget a kamaszkorral: így éljük túl a klimaxot (x)

Kamaszkor vagy klimax, egy közös bennük: a hormonális változások igencsak megviselik a szervezetet. Ha a két nehéz korszak egy időben zajlik a családban, az sajátosan feszült helyzeteket teremthet az anya-lánya kapcsolatokban. Egy édesanya vallomása.