A foglalkozással összefüggő halláskárosodás gyakori munkahelyi veszély. A halláskárosodás mértéke a zajszinttől és az expozíció időtartamától függ.

A zaj kétféleképpen károsíthatja a hallást:

 • Egyszeri expozíció intenzív hanggal. Ez a fajta halláskárosodás akkor fordul elő, ha rendkívül erős zajnak van kitéve, akár rövid időre is, például lőfegyverrel lövése (csupán egy lövés is maradandó halláskárosodást okozhat).
 • Ismétlődő hangos hangoknak való kitettség. Ha idővel ismétlődő hangos hanghatást tapasztal, az halláskárosodáshoz vezethet, ami jelentősen befolyásolja az életminőséget.

Egy kis hallásmatematika

 • Zajos: A 85 decibel (dB) vagy azt meghaladó, nyolc órán keresztül mért zajnak való kitettség veszélyesnek minősül.
 • Rendkívül zajos: A 100 dB mindössze 15 perc múlva halláskárosodást okoz.

Gyakori zajforrások és azok általános decibelszintje:

 • Motorbicikli: 95 dB. Halláskárosodás 50 perc elteltével.
 • Rockzenei koncert: 105-110 dB. Halláskárosodás kevesebb, mint 5 perc alatt.
 • Petárdák: 140-150 dB. Azonnali halláskárosodás.
hallásvesztés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

8 foglalkozás, amely halláskárosodást okozhat

 1. Gyári dolgozók: A gyári zaj az első számú oka a foglalkozási hallásvesztésnek. A gyártásban dolgozók közel fele van kitéve a veszélyes zajszintnek.
 2. Szórakoztatóhelyek alkalmazottai: A zárt tetővel vagy kupolával rendelkező stadionok vagy arénák különösen veszélyesek, mivel a hang nem tud „kijutni”.
 3. Zenészek: Ha zenekarban játszik, napi 6-8 órát gyakorol, heti 2-3 órát lép fel, és a gyakorlószoba visszhangzik, nagy veszélyben van. De nem kell ütőhangszeresnek vagy elektromos gitárosnak lennie ahhoz, hogy érezze a negatív hatásokat: a hegedűsök mindössze négy nap alatt érik el a maximális heti „hangadagot”.
 4. Gazdálkodók: A kutatások azt mutatják, hogy a gazdálkodók majdnem 75 százaléka tapasztal halláskárosodást idősebb korában. Jelentős kockázatnak vannak kitéve, ha nyitott ablakú vagy fülkés traktorokat használnak.
 5. Fogorvosok: Az intenzív hangú fúró használata miatt a fogorvosok nagyfrekvenciás halláskárosodást szenvednek, ami befolyásolja a mássalhangzók (például s, t és v) hallásának képességét.
 6. Építőmunkások: Függetlenül attól, hogy mi a munkaköre, a munkahelyi hangok (például csempevágó, légkalapács) elég erősek lehetnek ahhoz, hogy kárt tegyenek a hallásában.
 7. Edzők és játékvezetők: A sportesemények nem szórakoztató játékok, különösen, ha a sok sípszótól cseng a füle.
 8. Óvónők és általános iskolai tanárok: Ezen foglalkozásokban dolgozók folyamatos hangos és magas hangok áramlásának vannak kitéve, különösen szünetben vagy ebédidőben.

Hogyan lehet megelőzni a munkahelyi halláskárosodást?

Soha nem késő megvédeni hallását vagy megelőzni a további halláskárosodást, melynek módszerei az alábbiak:

 • Viseljen hallásvédőt: Viseljen audiológus által ajánlott füldugót. Kerülje a pamutból készültet, mert hatástalan, és beakadhat a fülébe, ami más problémákat okozhat.
 • Tartson több szünetet: Csökkentse a zajterhelést, rendszeresen eltávolodva a hangforrástól.
 • Forduljon audiológushoz: Az audiológusok felmérhetik a hallását, és segítenek megtalálni a kényelmesen illeszkedő és hatékony füldugókat is.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.