A hallásképességünk értékes. Csökkenése vagy elvesztése hatással van a mentális egészségünkre és a kapcsolatok fenntartására való képességünkre is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint 2050-re világszerte csaknem 2,5 milliárd ember (vagyis minden negyedik ember) fog bizonyos mértékű hallásvesztéssel élni. Ezen emberek közül legalább 700 milliónak szüksége lesz fül- és hallásgondozásra, valamint egyéb rehabilitációs szolgáltatásokra, hacsak nem tesznek a megelőzés érdekében. Gyakran még a fejlett országokban is hiányoznak a hallásvesztés és a fülbetegségek megelőzésével, korai felismerésével és kezelésével kapcsolatos ismeretek közzététele, ami hátráltatja az embereket a szükséges és megfelelő ellátás igénybevételében.

Gyermekeknél a halláskárosodás csaknem 60%-a megelőzhető olyan intézkedések által, mint a rubeola és az agyhártyagyulladás megelőzésére szolgáló immunizálás, az anyák és újszülöttek jobb ellátása, valamint a középfül gyulladásos megbetegedéseinek szűrése és korai kezelése. Felnőtteknél a zajszabályozás, az ototoxikus gyógyszerek biztonságos alkalmazása, valamint a megfelelő fülhigiéné hozzájárulhat a jó hallás fenntartásához és a halláskárosodás kockázatának csökkentéséhez.

hallásvesztés
Forrás: pixabay.com

A jelentés hangsúlyozza a halláskárosodás megelőzésére és kezelésére irányuló erőfeszítések mielőbbi fokozásának szükségességét, valamint tudományos bizonyítékokon alapuló beavatkozások formájában megoldásokat is kínál, mellyel arra ösztönzik a tagországokat, hogy a hallásgondozást – ahol még nem történt meg - integrálják az egészségügyi ellátórendszereikbe.

Forrás: https://www.who.int/campaigns/world-hearing-day/2021
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.