Számos beteg panaszolta, hogy hallással kapcsolatos problémákat tapasztalt a COVID-19 eredményeként. A fülzúgás ezen panaszok egyike volt.

Mi a fülzúgás?

Az egyik vagy mindkét fület érintő, néhány másodpercig vagy percekig tartó fülzúgás bármilyen hang (például csengés, ordítás, zümmögés, zúgás vagy akár egy dallam) lehet, amelyet akkor észlelünk, amikor tényleges hang nem jön létre. Bár orvosilag még mindig nem ismeri teljes mértékben a fülzúgás mechanizmusa és oka, összehasonlító azzal, amikor valaki elveszíti a végtagját és fantomfájdalmat tapasztal ezen a területen.

A fülzúgás általában annak a következménye, hogy a belső fül valamilyen módon károsodott. Amikor a belső fül nem működik megfelelően, olyan hangokat kezd produkálni, amelyek helyettesítik azt, amit természetesen hallanunk kellene, vagyis fantomhangokat hallunk.

Lehet-e a fülzúgás a halláskárosodás jele?

A fülzúgás bizonyos esetekben megelőzheti a halláskárosodást, még akkor is, ha nem vettük észre, hogy megváltozott a hallásunk. Például, ha elmegyünk egy koncertre, és cseng a fülünk, miután vége lett. A csengés azt jelenti, hogy a zene vagy a környezet olyan hangos volt, hogy károsította az érzékszervi sejteket a belső fülben. Annak ellenére, hogy ez a fülcsengés alábbhagy, hozzájárulhat a hosszabb távú egészségkárosodáshoz. Úgy tűnhet, hogy hallásunk normalizálódott, de az érzékszervi sejtjeink már olyan károsodást szenvedtek, amelyek soha nem fognak teljesen regenerálódni. Ha továbbra is hangos zenének vagy hangoknak vagyunk kitéve hallásvédelem nélkül, akkor a károsodás csak tovább súlyosbodik.

fülzúgás fülcsengés covid
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Összefüggésbe hozható-e a fülzúgás az új koronavírus okozta fertőzéssel?

A fülzúgást, a szédülést és más hallás- és egyensúlyzavarral kapcsolatos problémákat egyre több beteg jelezte már a COVID-19 pandémia első hullámában is.

A Manchesteri Egyetem és a Manchesteri Orvosbiológiai Kutatóközpont kutatóinak becslése szerint a COVID-19 fertőzöttek 7,6 százaléka halláskárosodást szenvedett, 14,8 és 7,2 százalékuk pedig fülzúgásra és szédülésre panaszkodott. Emiatt sürgősen további klinika vizsgálatokra van szükség a COVID-19 hallórendszerre gyakorolt ​​hosszú távú hatásaival kapcsolatban is.

A fülzúgás kezelési lehetőségei

A fülzúgás nem olyan probléma, amivel csak együtt kell élni. Mivel súlyosabb esetben depressziót vagy tartós halláskárosodást is okozhat, már emiatt is érdemes minél előbb szakorvoshoz fordulni.

A fülzúgás csökkenthető (például a zaj „elfedésében” segítő eszközökkel), de fontos a kivizsgálás annak érdekében, hogy megtalálják a kiváltó okot. A keringési problémák, a zaj, az idősödés vagy bizonyos gyógyszerek által okozott halláskárosodás legtöbbször visszafordíthatatlan, de az esetek egy kisebb hányadában enyhíthető annak mértéke. A megfelelő hallókészülékek használata segíthet, vagy ha a halláskárosodás súlyosabb, akkor a hallásideget közvetlenül serkentő cochleáris implantátum beültetése lehet a hatékony megoldás.

Forrás: https://health.clevelandclinic.org/can-covid-19-cause-tinnitus/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.