Ha a gyermek nem nő megfelelően, vagy a súlygyarapodása eltér a várt növekedési normától, az orvosok klinikai szempontból „alultápláltnak” minősíthetik.

Amikor a súlycsökkenés aggodalomra ad okot

A gyermekek súlyának általános tendenciája gyakran fontosabb, mint a súlycsökkenés. Az is lényeges, hogy a súlyukat össze kell hasonlítani a magassággal annak biztosítása érdekében, hogy „jól híznak” a magasságukhoz képest. Ezt a magasság- és súlykorrelációt a súly-hossz diagram vagy a BMI (testtömeg-index) diagram segítségével ábrázolják.

Néha a kisgyermekek fogyni fognak, amikor aktívabbak lesznek. Súlyuk csökkenhet a magasságukhoz képest, de a gyermekek továbbra is a koruknak megfelelő ütemben fejlődhetnek. Ha azonban egyetlen mérésen belül jelentős súlycsökkenés tapasztalható, akkor orvoshoz kell fordulni, és újra meg kell mérni, hogy eldöntsék, szükség van-e további intézkedésekre.

Az okok, amelyek miatt a gyermek nem megfelelően növekszik

Sok lehetséges oka lehet annak, hogy a gyermek nem éri el azt a súlyt, amire szüksége van ahhoz, hogy az egészséges növekedéshez vezető úton maradjon. Ezek az alábbiak lehetnek:

1. Nem kap elég kalóriát

Az esetek 90 százalékában a gyermekek nem nőnek, mert nem fogyasztanak elegendő kalóriát. Ez akkor fordulhat elő, ha a gyermeket különféle okok miatt nem érdekli az étkezés, vagy a szülő nem tudja, hogy a gyermekének mennyi kalóriára van szüksége.

2. Korlátozott élelmiszerfogyasztás

Előfordulhat, hogy egy idősebb gyermek vagy tinédzser nem fogyaszt elegendő kalóriát, mert testképi problémákkal küszködik egy étkezési rendellenesség (például anorexia nervosa) miatt.

3. Száj- vagy idegrendszeri problémák

Előfordulhat, hogy a gyermek nem eszik jól, ha szájérzékenysége vagy neurológiai problémái (például agyi bénulás, szájpadhasadék) vannak. Az ilyen kóros állapotok befolyásolhatják a nyelési képességüket.

online gyermekgyógyász

4. Hányás

A túlzott mértékű hányás oka lehet a súlyos savas reflux vagy néhány neurológiai probléma, ami alacsony izomtónust és számos egyéb rendellenességet okozhat. A legtöbb savas refluxos csecsemő állapota valószínűleg javulni fog, és növekedésük gond nélkül folytatódik. De ritkábban a fiatalabb, túlzott hányással járó csecsemőknél a gyomor kimenete szűkülhet, ami speciális kezelést igényel.

5. Hasnyálmirigy-problémák

Az a gyermek, aki nem tudja megfelelően megemészteni az ételt, mert a hasnyálmirigye gyenge kapacitású, szintén nem növekedhet megfelelően. Ezen betegség jellemző tünete a nagy mennyiségű, habos, laza, kellemetlen szagú és zsíros széklet (mint a cisztás fibrózis esetében).

gyermek növekedési probléma
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

6. Emésztőrendszeri betegségek

Azok a rendellenességek, amelyek befolyásolják a bélnyálkahártyát, beleértve a lisztérzékenységet vagy a Crohn-betegséget is, a gyermekek gyenge súlygyarapodását okozhatják. A cöliákiában a tünetek akkor kezdődnek, amikor glutént tartalmazó ételeket vezetnek be az étrendjébe.

7. Pajzsmirigy és anyagcsere problémák

Bizonyos helyzetekben a gyermek túl sok kalóriát égethet el, ha túlműködik a pajzsmirigye.

8. Szívbetegségek

A szívelégtelenséghez vezető szívbetegségben szenvedő, fulladozó gyermek nem eszik jól, mert túl „keményen dolgozik” a légzés érdekében.

9. Veseproblémák

Ritkán a veseelégtelenség vagy más vesebetegségek befolyásolják a súlygyarapodást (valamint a magasságot).

10. Genetikai rendellenességek

Ezenkívül egyes gyermekeknél előfordulhat, hogy a genetikai rendellenességek bármelyike befolyásolhatja a normál mértékű súlygyarapodást.

Ha aggódik amiatt, hogy gyermeke nem éri el a szükséges súlyt, vagy ha gyanítja, hogy ezek az okok bármelyike ​​fennáll, kérje a gyermekorvos segítségét.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.