Kiemelt jelentőséggel bír annak tudatosítása, hogy a fertőző betegségek terjedését csökkentik a védőoltások, valamint a megfelelő személyi higiéné és a tiszta környezet.

Bizonyos fertőző betegségek (például kanyaró, influenza, fertőző májgyulladás, járványos agyhártyagyulladás) iránti fogékonyság csökkentésében a védőoltásoknak fontos szerepük van. Napjainkban – a védőoltás-ellenesség fokozódásának következtében - egyre nagyobb szükség van a tudományos bizonyítékokkal alátámasztott ismeretek közvetítésére. A köztudatban újra és újra meg kell erősíteni a védőoltások fontosságát, szükségességét. Az iskoláskorú gyermekek számára játékos formában el lehet magyarázni, hogy miért fontos a védettség kialakítása és a védőoltás, a gyermekvállalás előtt álló fiatalokkal, a gyermeket váró szülőkkel pedig a védőnői program részeként lehet a fertőző betegségek kapcsán beszélgetni.

egeszsegneveles_gyermekkor_kezmosas
Forrás: pixabay.com

A személyi higiéné már a családi körben, majd az oktatási-nevelési intézményekben - akár a bölcsődés korosztálytól - a gyermeknevelés részét kell, hogy képezzék. A mindennapos egészségnevelő tevékenységek közé tartozik a fürdés, a haj-, bőr- és körömápolás, az orr- és fültisztítás, a genitális higiéné, valamint a kéz- és lábápolás. A kézhigiénének kiemelt jelentősége van, hiszen a külső környezettel közvetlenül érintkezésbe kerülő bőrfelszínek közül a kéz tekinthető a legszennyezettebbnek, így - a gyakori, alapos (fertőtlenítő) szappanos kézmosás elmulasztása esetén - jelentős szerepet tölthet be a fertőző betegségek terjesztésében.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.