Gyermekkorban gyakori a hasfájás, melynek kiváltó oka a bármelyik életkorban kialakuló vesekő is lehet, általában a kevés folyadékfogyasztás miatt.

Hogyan képződnek a vesekövek?

A vesekövek akkor alakulnak ki, amikor a vizeletben általában megtalálható ásványi anyagok felhalmozódva kemény, eltérő méretű, alakú és állagú lerakódásokat eredményeznek. Ha kicsik, akkor enyhe kellemetlen érzést okozva átjuthatnak a húgyutakon, de minél nagyobbak lesznek, annál valószínűbb, hogy elakadnak és/vagy jelentős fájdalmat okoznak.

A kiszáradás, a mozgáshiány és az étrendi nátrium is szerepet játszik

Mivel a folyadék elősegítik az ásványi anyagok „kiöblítését” a húgyúti rendszeren keresztül, a nem hidratált állapot a vesekő kialakulásához vezet. A 12 év feletti gyermekeknek napi 2-2,5 liter víz fogyasztása ajánlott, az ennél fiatalabbak számára pedig 1-1,5 liter. Az ülő életmód, valamint a gyorséttermi ételek és a feldolgozott élelmiszerek magas nátriumtartalma szintén a vesekövek kialakulásával járhat.

Melyek a gyermekkori vesekő tünetei?

Szülőként fokozott figyelemmel kell lennie a vesekő alábbi tüneteinek bármelyikére:

  • fájdalom az oldalon, a háton, a hasban vagy az ágyékban, amely hányingert és/vagy hányást okozhat
  • fájdalom vizeletürítés közben
  • véres vizelet
  • vizelési nehézség.

Mit tegyenek a szülők, ha vesekő gyanúja merül fel?

Mindenképpen gyermekorvosi kivizsgálásra van szükség, melynek során ultrahanggal keresik meg a veseköveket. A gyermekek sugárterhelésének minimalizálása érdekében a számítógépes tomográfia (CT) vagy más képalkotó vizsgálatok későbbre vannak fenntartva.

gyermekkori vesekő
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A jó hír az, hogy a vesekövek többsége meglehetősen kicsi, így a legtöbb gyermeknek nincs szüksége műtétre. Először is javasolt, hogy igyanak sok folyadékot, beleértve a citromos vizet. A citromban lévő citromsav növeli a vizelet citráttartalmát, amely megnehezíti a vesekő kialakulását. A bolti limonádé kerülendő, mert nagymennyiségű cukrot tartalmaz. A gyermekeknek enyhe fájdalomcsillapítókat és gyógyszereket is felírhatnak, amelyek kitágítják a vesét a hólyaggal összekötő húgycsöveket, elősegítve a kő könnyebb áthaladását. A műtét mindig az utolsó lehetőség. Ha a kő néhány napon belül nem távozik a szervezetből, általában körülbelül egy hónap van a műtét szükségességének megállapítására.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.